MS Masters v běhu na 100 km Bernau (Německo) 27.8.2022.

119 ultramaratonců z 28 zemí světa se sjelo do Bernau – městečka severovýchodně od Berlína na MS v běhu na 100 km (99 jich závod dokončilo).

Celý den je čekalo zatažené a deštivé počasí – ideální na vytrvalostní běh. Nám udělala ohromnou radost Petra Pastorová, která nejenže se stala Mistryní světa v kategorii Ž45, ale časem 7:18:07 vytvořila i nový světový rekord této kategorie.

Za ČR startovali i další tři muži a jedna žena, ale ti bohužel závod nedokončili. Zde přinášíme první dojmy nové světové rekordmanky.

Petro jak jsi závod viděla a prožívala?

Plán pro závod na 100 km jsem popravdě neměla, protože jsem tuto vzdálenost běžela před deseti lety a už si toho moc nepamatuju, jen že to bylo dlouhé. A to bylo i tentokrát. Trať byla na sedmi a půlkilometrovém okruhu v němž byly dvě obrátky na kužely, což bylo pro mě zvlášť v druhé polovině hodně těžké. Každé rozbíhání už pak bolelo. Počasí asi taky nebylo ideální, ráno jsme běželi v mlze, která se dala krájet a kolem poledne nám krátce sprchlo, na druhou stranu mohlo být i hůř a všichni jsme to měli stejné. Každopádně nejsem extra potivý typ a už po 5. km jsem měla krystalky soli v obočí. Bude potřeba se zavodňovat napadlo mě, jenže jak to zvládnout dostatečně, to jsem nevymyslela. První polovinu jsem běžela ve skupince s brazilskými běžci, pak začali mírně zvolňovat a už jsem běžela sama. Stovka prý začíná na 60. km, říkal mi Otto Seitl a tak to bylo i u mě. Takže druhou polovinu jsem běžela pomaleji. Ale bylo to krásné sledovat ultravytrvalce z různých států, neskutečné tempo Japonců, Francouzek, Jihoafričanů a ostatních ultraborců. A mé pocity v cíli? Já tohle běhat nebudu. Tak zas někdy.

Petro, moc gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci Jiří Brychta, Sdružení veteránů ČAS.