Již po šestadvacáté se v newyorské čtvrti Queens koná nejdelší certifikovaný běžecký závod světa, Sri Chinmoy Self-Ttranscendence 3100 Mile Race. Tato bezmála pět tisíc kilometrů dlouhá náročná zkouška (4988 km) se odehrává na okruhu dlouhém přes osm set metrů, na betonovém chodníku okolo bloku školy a běžec má 52 dnů na to, aby danou vzdálenost zvládl. Denně je tedy zapotřebí zvládnout minimálně 96 km. Každý den se startuje v 6 hodin ráno a o půlnoci se závod přeruší. Závod založil indický mírový filozof Sri Chinmoy v roce 1997 a zatím ho běželo necelých padesát běžců.

Letošní ročník je poznamenán řadou událostí, které lze jen stěží ovlivnit. Ještě před startem závodu se byli nuceni odhlásit Slovák Pranjal Milovník, který tento běh již v minulosti desetkrát úspěšně absolvoval, a nováček Budjargal Byambaa z Mongolska, několikanásobný vítěz desetidenních závodů. Na start se z důvodu nemoci nedostavil ani Nirbasha Magee z Irska a první den nedokončil kvůli střevní viróze Izraelec Kobi Oren. Oba se zatím zotavují z nemoci, je však pravděpodobné, že do závodu ještě zasáhnou, běh totiž končí 25. října a 3100 mil je možné dosáhnout i méně než za 52 dní, což je nejzazší možný limit.

I přes výše zmíněné neúčasti se v závodu objevují známé ultraběžecké tváře, za všechny jmenujme devítinásobného vítěze a historicky nejrychlejšího běžce Asprihanala Alto z Finska, slovenskou držitelku ženského světového rekordu Kaneeniku Janákovou či Ananda-Lahari Zuščina ze Slovenska, který běží již po osmnácté! Česká republika letos své zastoupení nemá.

Závodu se účastnili v minulých letech také tři Češi. 7 x Atmavir Petr Spáčil, 1 x Vlasta Dvořáček a 1 x Milan Javornický. Světový rekord mezi ženami drží Slovenka žijící v New Yorku Kaneenika Janáková 48 dnů + 14:24:10.

Více informací na: https://3100.srichinmoyraces.org/