O dnešní závod ve Štramberku byl opravdu nečekaně velký zájem. Šéf této akce Jiří Harašta udělal pro propagaci vše co mohl, a to se nakonec projevilo i v rekordní účasti. Proti loňským 98 účastníkům se dnes na startu objevilo 144 běžců.

S kopcovitou tratí si nejlépe poradil Roman Hurtík z AK Kroměříž. Zaslouženě zvítězil v čase 35:27min. před Rostislavem Petrášem (Novojický Kotuč – 37:27) a třetím Tomášem Svobodou ze Všechovic – 37:47.

V kategorii žen byla situace vyrovnanější. V závěru měla nejvíce sil Veronika Jerglíková a zaslouženě zvítězila za 47:39. Druhá skončila Darina Krausová z MK Kopřivnice (47:43) a jako třetí do cíle doběhla Andrea Krstevová (Lašský běžecký klub – 48:32).

„Celý, téměř tříkilometrový sešup, jsme běželi asi v pětičlenné skupině. Až dole u potoka jsem to utrhl a běžel jsem si svoje. Vyhrál jsem sice s dvouminutovým náskokem, ale jednoduché to opravdu nebylo. Byl to těžký, ale krásný závod,“ řekl pro BezvaBĚH jeho vítěz Roman Hurtík.

To mezi ženami se bojovalo o přední umístění až v závěru.

„Velkou část závodu jsme se střídaly s Darinou Krausovou. Běžel s námi i Petr Jelínek a Tomáš Melčák. V posledním prudkém stoupání, asi 800 m před cílem, jsem nastoupila a podařilo se mi zvítězit. Jsem ráda, že se mi to podařilo,“ vydechla si v cíli spokojená Veronika Jerglíková z AO Kobeřice.

Výborný výkon podali i padesátníci Jiří Zátopek (MK Kopřivnice) a Vladislav Martynek ze SKI Mosty. Bojovali spolu až do poslední chvíle, aby se nakonec prosadil Zátopek, který přece jen využil svých zkušeností z vrchařských závodů. Patří totiž ve své věkové kategorii mezi nejlepší v republice.

V šedesátnících exceloval Jiří Strakoš z Tatry Kopřivnice, který má formu jako hrom. Zvítězil s časem 44:07 a ostatním soupeřům ze své kategorie důrazně ukázal, kdo je v současné době nejsilnější v kopcích.

Na startu se taky objevil letos 84letý Fratišek Zikeš z TJ Slezanu Frýdek-Místek. Před nedávnem absolvoval Pražský mezinárodní maraton. Ve výsledcích jsme ho však nenašli.

„Maraton v Praze jsem zaběhl za 6:40h, tedy v limitu, ale na patnáctém kilometru jsem neprošel kontrolou, trochu jsem si popletl cestu, ale nakonec jsem přece jen doběhl do cíle. Letos chci ještě zkusit Rajecký maraton a samozřejmě Košice, to je moje srdeční záležitost. Mám radost, že o mě píšete, dneska jsem běžel v bezva triku,“ usmíval se při vyhlášení vítězů Franta.

Výsledky

Foto Martina Dedka na Facebooku

Foto Roberta Šádka