9. ročník Prajzsko-Opavské běžecké ligy byl zahájen, jak již bývá zvykem, krosovým Během Chuchelnou, který se letos konal už počtrnácté. Počasí na běh bylo ideální, 18 °C a zataženo. A tak se padesátka závodníků v sobotním dopoledni sjela do areálu Spartaku Chuchelná, aby poměřila své síly na 14 km dlouhé trati s převýšením 250 m vedoucí obcí a okolními lesy.

Byly připraveny i kratší distance, a to trojka a patnáctistovka okolo rehabilitačního ústavu a pro úplně nejmenší závod okolo hřiště.

V deset hodin dopoledne všichni společně odstartovali. Na trojce byli nejrychlejší Pavel Jeziorski (12:53) a Eliška Suchánková (16:06).

V hlavním závodě nejrychleji vypálila dvojice Jirka Pytlík 2 Šruby a Cysta a Polský borec Robert Antczak. Na pátém kilometru byl již Pytlík před Antczakem a svůj náskok stále navyšoval a s přehledem finišoval ve vítězném čase 53:18. Druhý Antczak doběhl necelé dvě minuty za ním (54:56) a třetí místo obsadil loňský vítěz POBLu René Kamrád Energy Team Bolatice (56:37).

Mezi ženami suverénně zvítězila v čase 1:05:06 loňská vítězka POBLu Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice a zahájila tak úspěšně novou sezónu. Pro stříbro si doběhla Maruška Vybíralová AO Kobeřice (1:08:47). O třetí místo v posledním stoupání nakonec přišla Aneta Lorková FC-B7 Tým, před kterou se dostala Pavla Pospíšilová (1:09:22) a brala bronz.

Na každého závodníka čekala v cíli domácí klobása, občerstvení a startovní balíček.

V poledne proběhlo vyhlášení medailistů, kteří obdrželi prize money a „tekuté ceny“. Všichni společně ještě chvíli poseděli u pivka či jiného nápoje a poté se odebrali do svých domovů. Velký dík patří všem pořadatelům, obci Chuchelná a partnerům akce za to, že uspořádali sice komorní, ale parádní závod na Prajzske.

Foto Michaela Kašného