Souboj o titul Krále a Královny Jizerek je výzvou pro všechny sportovní univerzály, kteří v zimě holdují běžkám a za teplejšího počasí rádi běhají. Příští rok to můžeš být i ty, stačí se v únoru 2023 zúčastnit některého ze závodů 56. ČEZ Jizerské 50 a v létě vyrazit na Běhej lesy Jizerská. Přinášíme ti exkluzivní rozhovor s Králem a Královnou Jizerek pro rok 2022, Milanem Kohoutem a Michaelou Maděrovou.

Jakou trasu jsi běžel/a na zimní a letní Jizerské?

Milan: V obou závodech jsem běžel 50 km. O té letní jsem několik let přemýšlel a až letos jsem cítil, že na ni mám potřebnou chuť. Michaela: Já běžela na zimní 50km a na letní 23 km.

Byl/a jsi spokojený/á se svým výkonem na obou závodech?

Michaela: Ano, byla jsem velmi spokojená. Milan: V zimě se mi závodilo skvěle. Měl jsem celkem natrénováno a závod jsem si užil. Letní Jizerku jsem si protrpěl ve velké únavě od startu až do cíle. Vrátil jsem se ve čtvrtek před závodem z lezení v Alpách. Výsledek byl více o vůli než o pocitu z dobrého běhu.

Šel/šla jsi za titulem cíleně?

Milan: V roce 2018 jsem vyhrál vlastně nevědomky. Letos jsem si řekl, že zkusím vyhrát jinak než omylem. Navíc kluci, co vyhráli poslední ročníky, jsou fakt borci. To byla velká výzva. Michaela: Nene, cíleně jsem za titulem určitě nešla. Zimní závod se mi docela povedl. Přes prázdniny jsme pak s dětmi hodně cestovali a týden před letní Jizerskou 50 RUN jsem zjistila, že budu doma a že bych si mohla po několika letech zkusit zase závod zaběhnout, jestli to vůbec zvládnu. A takhle to dopadlo.

Který závod tě bavil víc?

Milan: Nedá se to moc srovnávat. Zimní Jizerka má pro mě úžasnou atmosféru na startu a v cíli. Stát na startovním roštu se světovou špičkou je zážitek na celý život. V té letní jsem si za tři a půl hodiny zažil také spoustu zajímavých pocitů. Navíc při běhu se dá lépe kochat výhledy na okolní přírodu. Michaela: Radši běhám na běžkách, míň to bolí. Ale závody mě bavily oba. I v létě byla velmi příjemná atmosféra a počasí taky vyšlo přenádherně.

Běháš pravidelně, jak na lyžích, tak po svých?

Michaela: Na lyžích běhám pravidelně, proto bydlím v Jizerkách. V létě dělím čas mezi spoustu dalších aktivit jako je lezení, kolo, orienťák, turistika, na běhání nezbývá vždycky čas. Milan: Chodím každé ráno na chvíli běhat se psem. Třikrát týdně trénuji mladší žáky na Dukle Liberec, a tak se s nimi občas trochu proběhnu. Na můj trénink moc času nezbývá, dvakrát týdně si zaběhnu trochu delší fartlek. Od září pomalu začínám jezdit na kolečkových lyžích a zimu trávím na běžkách.

Účastníš se i jiných závodů, třeba v rámci SkiTour nebo Běhej lesy?

Milan: Mám rád Bedřichovský NLM. Ani ne tak kvůli závodu, ale kvůli noční kulise. Hrozně se mi líbí i polský Bieg Piastow. Trasa je pro mne zábavnější než na padesátce. Hodně zatáček, odšlapů a přitom žádné velké kopce. Michaela: V zimě se snažím kromě Jizerky zajet ještě nějaké další laufy, ať už v Čechách nebo v zahraničí. Každý rok to vyjde jinak, jednou Engadin, podruhé Vasák, další rok třeba Kaiser Maximilian Lauf v Německu. Mezi stálice patří Jilemnická, Bieg Piastow a Krkonošská.

Budeš se o titul Krále a Královny Jizerek ucházet i příští rok?

Michaela: Ráda bych, docela se mi to zalíbilo. Bohužel mám ale zraněné rameno, tak nevím, jestli se vůbec dokážu opřít do holí. Milan: Baví mne přijít v den závodu na registraci a rozhodnout se až na místě. Když budu mít chuť, tak proč ne.

Tak doufáme, že chuť i kondici budete mít oba! Děkujeme za rozhovor a moc rádi vás uvidíme na startu i příští rok.

Už teď se můžete registrovat na zimní Jizerskou 50 a v listopadu odstartují registrace také na Běhej lesy 2023. Můžeme slíbit, že přijdeme s pořádnou novinkou!