Pokud si bez předchozího zkoušení v obchodě necháte poslat boty adidas 4DFWD 2 jako já, je to pecka, když otevřete krabici. Prostě vás pohled na ně ohromí.

Musím zároveň konstatovat, že jsem je mezi běžci ještě nezaregistroval, a to jsem na závodech každý víkend. Nicméně je to novinka, tak asi proto.

Přečetl jsem si několik recenzí, ale ve všech mi chybělo, že i tyto adidasky jsou tradičně užší. Já mám širší chodidlo, větší kotník a jsem hmotnější.

Takže bylo správnou volbou nechat si poslat tyhle běžecké boty o číslo větší, než mám u svých obvyklých značek.

Větší hmotnost (387 g) u bot určených na pohodový běh po silnici je samozřejmostí. Mně vyhledávajícímu pohodu, však těžké nepřipadaly. Boty suprově tlumí na patě a i vepředu jsem z nich měl dobrý pocit.

Naprosto souhlasím s výrobcem, že tento model ideálně kombinuje jedinečnou inovativní mezipodešev vytištěnou na 3D tiskárně, novou konstrukci svršku a mimořádně přilnavou podešev Continental, a že gumová podešev Continental má vynikající přilnavost za mokra i za sucha. Je to naprostá pravda.

Mými posledními adidaskami byly před pár lety PULSEBOOST HD, kde jsem se poprvé setkal s přiléhavou konstrukcí svršku. U těchto multifunkčních bot, mi volnější svršek nevyhovoval v terénu.

Model 4DFWD 2 má svršek o level hutnější, pevnější. Takže se do bot dostat, je pro člověka zvyklého na klasické boty s jazykem i trocha práce. Ale když už jsem byl v nich, překvapilo mě, jak dobře mi seděly na chodidle, s kterým mám poslední dobou trochu problémy. Boty držely dokonale a svršek suprově obepnul nohu.

Tkaničky u těchto bot bych bral jenom jako takový doplněk, botu zásadně stáhne svršek, takže tkaničky jsem nemusel nijak významně utahovat.

Běhal jsem s nimi za současného podzimního počasí, tedy i za deště a opět mi nezbývá konstatovat, že jejich gumová podešev na silnici i v terénu suprově drží stopu.

Když jsem boty předváděl známým, tak samo první reakcí bylo, že mezipodešev bude náchylná k zachytávání všelijaké nepořádku. Na silnici to bylo v pohodě, ale zrovna nedávno jsem běžel nový silniční běh a pořadatelé, aby se vyhnuli provozu zařadili kilometrový úsek po šotolině. A nakonec jsem neodolal a za deště s nimi vyrazil na takovou příjemnou lesní cestu. Pravdou je, že něco malinko nepořádku vepředu jsem zaregistroval, ale nebylo to takové, jak jsem očekával. I v terénu a za mokra boty držely výborně stopu, ale je mi jasné, že do těchto podmínek nejsou vůbec určeny.

Každopádně nemám botům co vytknout, jsou maximálně pohodlné, mám v nich dobrý pocit a těším se, až v nich vyběhnu nějakou delší štreku.