Sobotní dopoledne v Ostravském Běláku po třičtvrtě roku opět patřilo běhu. Vrátil se zde letos jediný závod ze série Rundál, a to podzimní. Ani chladné ráno tak neodradilo necelou stopadesátku běžců a běžkyň, aby poměřili své síly na různých distancích.

Zázemí a start bylo jako vždy v restauraci Minigolf. Nejprve byly připraveny závody pro děti a žactvo, na které čekaly tratě od 300 m-1000 m, které nejrychleji zvládli: Eliáš Matálek, Veronika Mináčová, Elen Paličková, Matouš Konvička, Iveta Kochánková, Štěpán Sekera, Julie Biolková a Matyáš Poloch.

Pro dorost byla připravena trať dlouhá 1,8 km, kterou nejrychleji prolétl Alexandr Tobola SSK Vítkovice (5:53), v těsném závěsu za ním finišoval druhý Adam Bolek Atletika Poruba (5:54) a třetí skončil závodník Slezanu Frýdek-Místek Roman Mohyla (6:49).

Mezi dorostenkami obsadily všechny medailové pozice závodnice SSK Vítkovice, a to v pořadí 1. Adriana Strnadlová (6:51), 2. Natálie Ester Kašná (7:30) a 3. Marie Konvičková (7:38). V jedenáct hodin dopoledne začalo pomalu sluníčko vystrkovat růžky, a to začali závodit dospěláci, na které čekala 5,1 km dlouhá trailová trať napříč celým lesoparkem.

Nejprve tak vyběhly ženy. Hned po startu šla do vedení dvojice Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice a Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná. Mazáčová však v průběhu trati začala Kašné pomalu utíkat a ta již dnes nedokázala zareagovat a Mazáčová tak v čase 20:05 zvítězila. Druhá Kašná doběhla necelou půlminutu za ní v čase 20:31. Bronzovou příčku pak uhájila Inge Galiová STG Karviná (23:31).

V pravé poledne přišli na řadu muži. Zde šla do čela závodu skupinka tří běžců Miroslav Mokroš, Lukáš Krpec Rocktechnik Triatlon a Stanislav Záleský Regio Run Havířov, kterou již nikdo ze závodníků nedohnal. V poslední fázi tratě již na boj a zlato byli adepti dva, a to Mokroš a Krpec. Do posledních metrů tak zbylo nejvíce sil Mokrošovi, který v čase 18:08 zvítězil před druhým Krpcem (18:18). Třetí doběhl Záleský (18:45). Na každého závodníka v cíli čekala účastnická medaile a občerstvení.

Na závěr závodního dopoledne proběhlo vyhlašování vítězů napříč všemi kategoriemi, pro které byly připraveny ceny od partnerů a prize money.

Velký dík opět patří celé partě okolo Honzy Šrajera, že připravila parádní běžeckou akci pro všechny generace, a tou Rundál je!

Výsledky