Že jste si letos neužili babí léto? Ale ne… V půvabné pohraniční krajině na Chodsku bylo v sobotu nádherně. Česko-německý půlmaraton Trail Running Cupu měl ideální podmínky a báječné kulisy. Velký triumf slavil neuvěřitelně výtečný 61letý borec Čeněk Filingr z Kadaně.

Na Trail Running Cupu se tenhle unikát objevuje už třetí sezonu a hned od počátku nepříjemně větral špičku. Však má zaběhnutý maraton za 2:22:27, vyhrál první ročník českého poháru v bězích do vrchu 1986, nic (moc) ho nebolí a dodnes běhá skoro stovku týdně. Poslední závody se však přece jen zdálo, že mírně vyklízí pozice ve prospěch mladších chrtů. Až doteď!

„Na jaře na Králičáku při maratonu jsem zakufroval osm kiláků, pak mi to nějak nešlo, ale už jsem zpátky. Mám za sebou týden v Zermattu a cítím se dobře. Rozbíhám se obvykle pomaleji, teď jsem začal nepatrně rychleji. Kluci to pálili ze seběhů, já jsem se tam spíš šetřil. Ale v kopcích jsem byl silnější, to jsem viděl. Ve stoupání po druhé občerstvovačce po silničce k Lískové jsem jim utekl,“ říkal muž, který v životě nevzdal jediný závod a že jich běžel ke dvěma tisícům… Teď ho nezabrzdila ani možnost kombinace (nebo konkurence) nedělních Běchovic. „Běžel jsem tam jednou za nějakých jedenatřicet, ale ten závod mi nic neříká. Radši jsem v přírodě,“ dodal. O 27 let mladší Jan Štěpánek na otázku, jak to, že si nechal „dědka“ utéct, skoro s provinilým úsměvem konstatoval: „Nestačili jsme mu! Někde na osmém kiláku nás doběhl, chvíli jsme se drželi spolu, on byl lepší nahoru, my zase dolů, ale někde u Lískové zatáhl do kopce a už jsme ho neviděli…“ V cíli měl náskok 1:32 minuty. Třetí Martin Oberreieter zůstal ještě další dvě minuty zpět. Čtvrtý doběhl nejlepší padesátník, nezdolný Zdeněk Beck.

Startovalo se od pamětních tří Nemanických dubů po louce vzhůru k novosedelským hutím pecím. Odtud se občerstvená trasa připojila k té původní, nahoru dolů lesem, až k památníkům ve vysídlené obci Lískové. Odtud vyhlášený trail podél hraničních kamenů zpět do českého vnitrozemí. Na závěr prďák vzhůru a pak ještě skoro tříkilometrový seběh vysokou travou, která ošklivě tahala za už znavené nohy. Třiadvacet v cíli s převýšením 455 metrů!

Unešen tratí byl už pravidelný účastník trailové série Rafael Onzi, 35letý brazilský programátor, pracující v Praze. Dokončil devátý. „Je úžasné vidět tenhle kraj a stopy, které tu zanechala historie za druhé světové války.“ Aby měl zážitek kompletní, cesta domů už v metropoli okolo kostela svatých Cyrila a Metoděje ho inspirovala ke stažení filmu Antropoid, amerického pohledu na jedny z mála skutečných českých hrdinů, na večer po závodě.

Nejlepší žena Zdeňka Lebová (2:07) navázala na vítěznou linii nedalekého Postřekova, odkud pochází i Kateřina Beroušková – Razýmová, česká olympionička běžkyně na lyžích, která tu vyhrála v roce 2018. Teď už i s malým miminem pracuje na návratu do bílé stopy. „Nepotkali jsme se tady. Já jsem tady už počtvrté a vždycky se mi to moc líbilo, ale na trati to bylo těžké. Sama bych se tak dlouhý okruh nevydala. Jsem moc ráda, že tady takový krásný závod máme a za rok přijdu zase,“ říkala letošní královna.

Druhá Jitka Dvořáková běžela za 2:15 a třetí Iva Stárková 2:18. Doprovodnou sedmičku vyhráli Petr Přerost (32:00) a Kateřina Břachová (33:02), běhaly i děti. A všichni si mohli užít pozávodní párty s opékáním buřtů (dost bylo rizot a těstovin, že?!) a výhledem na vrch Čerchov. Další podnik Trail Running Cupu se chystá 6. listopadu, budou jím tradiční Motolské jamky, okruhová desítka na golfovém hřišti na západním kraji Prahy. Na závěr roku pak čeká 10. prosince přátelský individuální terénní maraton Praha – Dobříš.

Kompletní výsledky najdete zde: https://tech.orgsu.com/Site/SG/3