Vleklé problémy s kolenem a snaha nohu dát do kupy vedou špičkovou vytrvalkyni Vysočiny Olgu Krčálovou z Polné k závěru, že je čas na zdravotní pauzičku.

Před rokem v tuto dobu vyhrála sedmdesátikilo­metrový běh po Ždárských vrších se startem a cílem v Hlinsku. Letos se sice chystala obhajovat prvenství, ale nakonec s přihlásila na maratonskou trať, kterou vyhrála. Celkově byla v závodě šestá. Hned za ní doběhl její kamarád Pavel Šimek, který byl druhým čtyřicátníkem. „Když běžíme kratší závod, tak mi uteče. Ale na delší trati bývám lepší já. Tentokrát jsem mu cukla na třicátém kilometru.“

Olga Krčálová má ve své sbírce úspěchů mimo jiné vítězství v kultovním běhu Tatranská šelma, 50 km po Tatrách se součtem stoupání tři kilometry. Vloni když obhajovala prvenství byla po pádu v závěru druhá a letos ji koleno nedovolilo nastoupit. Poprvé jsem ji před několika lety zaregistroval osobně, když vyhrála legendární půlmaraton KVOK v Kolíně. Vloni se výborně profilovala na Čertovském wintertrailu, letos je plánován na sobotu 26. listopadu, kde vyhrála hlavní závod na 33,3 km.

Do Hamru na Jezeře na Liberecku se vrátila v červnu, když se zde konal jako mistrovství republiky v ultratrailu Čertovskej ultratrail a na trati 66.6 km brala bronzovou medaili, když před ní doběhla mladice a objev sezóny Helena Uhlířová z Hradec Králové a naše elitní ultra vytrvalkyně, česká rekordmanka na 100 km a 24 hodin, Radka Churáňová z Prahy.

Na domácí půdě je tradiční účastníci třeba srpnové Borovské desítky, kde letos byla celkově druhá, když ji dokázala porazit jen nejlepší vytrvalkyně Svratecka Helena Pechová, která rovněž startovala v Hlinsku, kde vyhrála půlmaraton. V něm byla třetí nejlepší běžkyně z Hlinska Jana Klinecká.

Že má Olga týmového ducha jsem se přesvědčil i na NoMen runu, závodu čtyřčlenných ženských týmů, o délce přes 88 kilometrů z Nového Města na Moravě do Velké Bíteše. Zde byla hlavní oporou devátého týmu My Holky z Vysočiny.