Ještě se na chvíli vrátíme do druhého zářijového víkendu, kdy se na severu Itálie v údolí Ossola konalo Mistrovství světa ve skyrunningu. Na programu byly tři závody, do kterých nastoupilo celkem 14 českých reprezentantů. Pro nenominované byla v rámci těchto závodů otevřena kategorie OPEN, které se účastnili 2 čeští závodníci. Každý ze závodů se konal v jiném údolí v okolí města Domodossola. Většina týmu dojela do cílové destinace ve středu nebo čtvrtek, kdy se ubytovali a aklimatizovali na zdejší prostředí. Ve čtvrtek odpoledne ve městě Domodossola proběhlo představení všech týmů v rámci zahajovacího ceremoniálu.

Páteční dopoledne bylo pro závodníky ve znamení odpočinku, případně posledního provětrání nohou. Robert Žak a Jakub Stryk se zúčastnili Valného shromáždění ISF, na kterém se tradičně probíralo zhodnocení roku minulého a vedení ISF členy informovalo o plánech na následující sezónu. A ve čtyři hodiny odpoledne se pak odstartoval první závod víkendu, sice ten nejkratší, ale co do intenzity ten nejzáživnější, Vertical Kilometer. První z našich Martin Zhoř do cíle dorazil za 41 minut a 7 sekund se ztrátou přesně čtyř minut na vítěze, což mu přineslo krásné 15. místo. Mezi ženami se nejlépe umístila Barča Macurová, která si doběhla pro super 7. místo a časově skončila 3 sekundy za Nikolou Ivanovem, který si doběhl pro 35. místo v mužích. Na následující příčce se umístil juniorský reprezentant Martin Gogela, který nastupoval před MS v pozici náhradníka. Souhrou okolností si nakonec zaběhl jak páteční VK, tak i nedělní SkyRace. Do bodovaného hodnocení týmu přispěla svým výkonem ještě Jolanta Byrtus, která doběhla na 33. místě. Těsně za 40. místem doběhl Filip Bukovjan. Kompletní výsledky (https://wedosport.net/…assifica.cfm?…)

V sobotu se v 5 hodin ráno odstartoval nejdelší závod víkendu a to SkyUltra, 57 kilometrů s převýšením 4000 metrů. Na výběhu z druhé občerstvovačky a první měřené kontroly byl Tomáš Maceček na 5. místě, ale hned za ním v těsném závěsu pokračovali další čtyři borci. Pak následoval výběh do nejvyššího bodu trati Refugia 3A ve 2900 mnm, za nimž se sbíhalo na předposlední občerstvení, kam přišel ultra skyrunnery podpořit zbytek týmu připravující se na nedělní SkyRace. Kotel fandících reprezentantů, supportu a rodinných příslušníků vytvořil takovou atmosféru, že v Tomovi Macečkovi a Tomovi Fárníkovi to nastartovalo ďábelský pohon, kdy Macek si polepšil na zbytku tratě o 2 pozice a měl dobře nakročeno na stupně, což se mu nakonec bohužel nepovedlo. Tom Fárník posbíral v závěrečné části dokonce 6 soupeřů. V cíli to pak dopadlo následovně:

Muži

4. Maceček Tomáš 6:07:22 8. Fárník Tomáš 6:19:02 22. Štverák Tomáš 6:53:59

Ženy

5. Štalzerová Lada 7:28:33 8. Rudolf Lojková Romana 7:49:24 17. Straková Anna 8:16:49

Kompletní výsledky

Posledním závodem na programu byl v neděli SkyRace. Připravena byla trať o parametrech 31 km s vertikálním stoupáním 2600 metrů. Na nejvyšší bod trasy si ladně na druhém místě doběhla Barča Macurová, která na začátku seběhu ještě předběhla v tu dobu vedoucí Švédku Linu El Kott Helander, to bohužel nestačilo a při techničtější části seběhu se před ní dostaly tři závodnice, které později doběhly na bedně. S tratí se nejrychleji popasoval Nikola Ivanov. Těsně za ním si doběhla pro bramboru Barča Macurová, která si tímto úspěchem zajistila zlato v kombinaci.

Muži

32. Ivanov Nikola 3:31:26 CZE 41. Gogela Martin 3:41:08 CZE 52. Kamenský Zdeněk 4:20:44 CZE 54. Bukovjan Filip 4:36:58 CZE

Ženy

4. Macurová Barbora 3:36:49 CZE 24. Marková Barbora 4:24:23 CZE

Kompletní výsledky

Na trati VK a SkyRace jsme měli také závodníky v kategorii Open. Vertical Kilometer doběhl na 23. místě Jan Rudolf, který v neděli běžel také SkyRace, kde si doběhl pro 20. místo. Na SkyRace nás v ženách reprezentovaly Jolanta Byrtus, které trať sedla a doběhla si pro bramboru a sestra od Toma Fárníka Karolína, která doběhla těsně za TOP10 na 11. místě.

Hodnocení Barči Macurové, která jela na MS dospělých sice v roli benjamínka, ale zároveň největší naděje českého týmu po úspěšné reprezentaci českého skyrunningu na MS mladých. „Jsem ráda, že přes všechny ty peripetie, které jsem během letních měsíců řešila, můžu říct jen, že někdy musíš spadnout, aby ses mohl posunout zase o krůček dál a uvědomil si spoustu věcí!!!. Na MS v Itálii to byly nádherné dny strávené s tou nejlepší partou. Před měsícem, vlastně ani před týdnem by mě fakt nenapadlo, že budu mít tolik síly, abych se mohla porovnávat s těmi nejlepšími ze světa! Teď už vím, že vytrvalost, víra a hlavně láska k tomu co dělám, má smysl a jsem to jen já, kdo dokáže posouvat své limity.“ Barča si dokázala ze všech žen nejlépe rozvrhnout síly a podat vyrovnané výkony ve Vertical Kilometeru v pátek, tak i ve SkyRace v neděli a neskutečným výkonem získala titul mistryně světa v kombinaci těchto dvou disciplín, čímž navázala na loňský světový titul Marcely Vašínové, která se kvůli zranění letos účastnit MS nemohla.

Tomáš Maceček se zúčastnil již svého třetího MS ve skyrunningu a v týmu patřil mezi mazáky. Cílem bylo navázat na 8. místo ze stejné disciplíny na Mistrovství Evropy před třemi lety. „Věděl jsem, že by mi trať měla sedět. První kopec jsem se moc nešetřil, protože jsem věděl, že druhý kopec do téměř tří tisíc metrů nad mořem mě zbrzdí sám o sobě, tu výšku už dost cítím. Taky tomu tak bylo, ale jakmile jsem seběhl zase dolů pod poslední třetí kopec a celý český tým mi fandil a povzbuzoval, že jsem na pátém místě a můžu bojovat o medaili, vlilo to do mě neskutečně energie. K bronzu i stříbru chybělo kousek, dvě minuty, ale zároveň vím, že o moc více jsem tam nechat nemohl, když mě v závěru brali křeče. Musím poděkovat svému kouči Zdendovi Křížovi, že mě tak perfektně připravil, abych mohl vylepšit jeho 5. místo na MS ve Španělsku v roce 2016.“

Závěrem chceme za celou CZSA poděkovat všem reprezentantům, kteří se zúčastnili MS a reprezentovali Českou republiku. Všichni předvedli úžasné výkony. V týmovém hodnocení jsme obsadili 5. místo, byť po prvních dvou disciplínách jsme byli jen pár bodů za bronzem. Věříme, že za rok se sejdeme v podobně pohodové sestavě a budeme útočit na top výběry ze Španělska, Itálie, Japonska atd.

Velký dík patří rovněž našim partnerům TFRun, Atex, DEK, SEMIN, Levelsportconcept, Kobras a Enervit a za mediální podporu Světu běhu a Bezva běhu.

Fotografie

Za CZSA Jakub Stryk