Jedenáctý, ale také první nebo nultý byl letošní ročník oblíbeného závodu Vokolo Priglu. Pořadatelé tím poukazovali na minulé dva ročníky poznamenané konronavirovou pandemií.

V roce 2020 byl závod zrušený jen týden před startovním výstřelem, loni pak pořadatelé zvolili dva virtuální závody v červnu a v říjnu, kdy si běžci sami zaběhli trať značenou červenými šipkami a pak nahráli svůj výsledek na internet. Letos si mohli běžci vše vynahradit. Pořadateli avizovaná a po dvou „divných letech“ naprosto pochopitelná úsporná opatření se na organizaci vůbec neprojevila, počasí bylo na běh ideální, zvedla se i ranní mlha, atmosféra byla opět vynikající, dobrovolníci podél trati povzbuzovali a kdo měl natrénováno, mohl si „svézt“ ve skupince spoluběžců k rychlému času.

Domácí Jiří Homoláč si šesté vítězství připsal po velkém sólu. Na čele se osamostatnil už po pár minutách a pak jen kontroloval vedení. „Byl jsem docela rád, že jsem si mohl běžet svoje tempo. Nebylo to tak, že bych odpočíval, možná trochu v sebězích, ale kopce jsem vybíhal naplno a jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ zhodnotil po doběhu.

I když jeho letošní čas 46:29 není úplně nejrychlejší, v roce 2017 totiž zaběhl 43:52, byl spokojený. Mistrovské Běchovice před pár dny mu nevyšly, spravil si tak chuť. „Už se zase pocitově vracím tam, kde bych chtěl být. Věřím, že za pár týdnů už to bude dobré a na jaře to bude super jako vždycky,“ neztrácí optimismus. Diváci však jeho rychlost hodnotili v superlativech i nyní. „Homoláč, to je motorka. Chtěl jsem si ho natočit mobilem, ale nestíhal jsem ho,“ sděloval jeden z nich v prostoru cíle svým přátelům.

Na druhém místě doběhl Adam Szymanik v čase 47:03 a na stupních vítězů je doplnil David Kaláb, který zaběhl čas 48:07. Kategorii MB vyhrál Jiří Petr, pátý celkově s časem 49:21, za jeho zády pak v čase 52:35 finišoval se startovním číslem 100 nejrychlejší junior Tomáš Brzobohatý. Jan Rada ze Štefko Running Teamu vyhrál kategorii MC (52:50), Petr Kučírek z TJ TŽ Třinec MD (58:40) a Josef Maňásek ME (1:11:49).

Mezi ženami byla v čase 51:55 nejrychlejší Katarína Pejpková závodící za TJ Obal Servis Košice, která už v minulosti Vokolo Príglu třikrát vyhrála, bylo to ale ještě pod dívčím jménem Berešová. Následně se jí v dubnu 2018 narodil syn a rok potom doběhla už pod současným jménem čtvrtá. Stojí za zmínku, že manžela poznala právě při brněnském závodě, dělal tam dobrovolníka.

S malou ztrátou, jen sedmnáct vteřin, doběhla druhá Pavla Schorná, která závodí za Mizuno Team/Maratonstav Úpice. Třetí pak byla v čase 55:36 Hana Homolková (ESA). Čtvrté místo mezi ženami nemuselo nijak mrzet Lenku Jančaříkovou v barvách 2BWINNER TEAM, vyhrála totiž kategorii ZC, její čas byl 56:17. Nejrychlejší juniorkou byla Kateřina Švancarová z SK SKOL Brno (1:00:27). V kategorii ZD vyhrála Zuzana Vránová v čase 1:16:39, ZE Dagmar Dvořáčková z AC Moravská Slavia Brno v čase (1:30:21).

Účastnickou medaili ale dostali všech výrazně více než tisíc běžců a běžkyň, kteří „brněnské móře“ oběhli. A byla opravdu unikátní. „Symbolizuje nejen číslo 11, ale také svět vzhůru nohama. Hlavně však obě strany medaile spojují jednoho celého člověka, kterým je každý z vás, kdo jste dnes přišli – byli jste skvělí,“ poděkovali pořadatelé běžcům na facebooku.