Krásné slunečné a teplé sobotní ráno přilákalo na 320 závodníků do obce Baška, kde se konal 9. ročník Bašťanské 6 zařazené do Frýdecko-Místeckého běžeckého poháru a Běžeckých cen mládeže.

V dopoledních hodinách pod taktovkou Pepy Nejezchleby nejprve závodily děti a mládež v areálu kempu u přehrady, a to na distancích od 220 m po 1800 m. Zde až na jednu výjimku, a to závodnici z oddílu SSK Vítkovice Elen Paličkovou ovládli post nejvyšší ve všech věkových kategoriích závodníci Slezanu Frýdek-Místek a těmi byli: Lucia Tulinská, Kristýna Uhrová, Laura Majkráková, Anna Václavíková, Markéta Laciková, Šimon Lex, David Lex, Václav Šodek, Michal Olejníček, Vojtěch Šelong a Ondřej Kotásek.

Hodinu před polednem přišly na řadu závody dospělých okolo přehrady, kde 80 % trati je po asfaltu s malou krosovou vložkou lesíkem a po louce.

Na ženy čekal jeden 2,8 km dlouhý okruh, muži běželi okruhy dva (5,6 km). Nejprve na trať vyběhly ženy. Zde šla hned od začátku do vedení dvojice častých běžeckých rivalek Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná a Katka Krtková TJ Slezan Frýdek Místek. Markéta se Katce však brzy urvala a svůj náskok postupně navyšovala a v čase 10:39 s přehledem zvítězila. Před Krtkovou se nakonec v poslední fázi tratě dostala ještě její oddílová kolegyně Markéta Laciková (10:59) a doběhla si tak pro stříbrnou medaili. Bronzovou pozici Krtková již udržela a finišovala v čase 11:07.

Těsně před polednem tak vystartovali muži. Zde se startovní pole začalo zhruba po 1 km pomalu trhat a do čela šla trojice Honza Zemaník Salomon, Broňa Khýr AK Prostějov a Filip Ciencala TJ TŽ Třinec, která po většinu závodu spolupracovala. V posledním kilometru byli adepti na vítězství už jen dva, a to Khýr a Zemaník. Po výběhu z lesíka, kdy do cíle zbývalo zhruba 250 m dlouhán Khýr natáhl svůj krok a Zemaníkovi ukázal záda a doběhl si v čase 19:12 pro prvenství. Druhý Zemaník tak finišoval jedenáct vteřin za ním (19:23). Třetí místo obsadil Ciencala (19:39). Malá zajímavost z dnešního závodu byla, že mezi muži zvítězil nejvyšší muž ve startovním poli (cca 200 cm) a mezi ženami zase nejmenší žena (necelých 150 cm).

Konec závodního dopoledne patřil vyhlašování medailistů, pro které byly připraveny krásné plakety, prize money a ceny. Pro všechny byla také přichystána bohatá tombola s hodnotnými cenami.

Velký dík opět patří Obci Baška a oddílu TJ Slezan Frýdek-Místek a všem partnerům, že se opět postarali o pěknou běžeckou akci, kterou Bašťanská 6 je.

Výsledky