Zajímavý souboj o prvenství ve Velké ceně východních Čech v bězích jede na plné obrátky. V sobotní silniční desítce v Sedloňově si to na férovku rozdali vedoucí muž soutěže Jaromír Hradecký ze Skutče a nyní druhý Kamil Krunka z Náchoda, vítěz z před dvou let. V náročném členitém závodě, kde drží traťák časem 29:55 legendární Ivan Uvizl, vyhrál v čase pod 33 minut Kamil. „S Kamilem jsem vydržel do pátého kilometru, ale pak mi cuknul a bylo hotovo,“ řekl mi po závodě Jaromír.

Ten nelenil a vyrazil druhý den přes sto kilometrů na kros do Machova na Náchodsku a mohl soutěž definitivně rozhodnout. V propozicích byl start v jedenáct, ale byla tam i poznámka, že se doba může změnit. Dle sdělení Jaromíra na místě bylo 11:30, ale nakonec bylo odstartováno v 11:15, v době kdy se Jaromír rozcvičoval mimo centrum závodu. „Uviděl jsem na kopci dav a bylo mi jasné, že jsem zmeškal start. Z beznadějně posledního místa jsem se vydal na trať a nakonec se doslova probil do bodované první desítky,“ řekl k průběhu závodu.

V soutěži žen vyhrála v Sedloňově vedoucí žena velké ceny Denisa Kozáková z Hradec Králové (na foto s Jaromírem Hradeckým) před nejlepší nad 45 let Terezkou Tobiškovou z Litic nad Orlicí. Průběžně druhá ve Velké ceně Eva Vejběrová byla v prví desítce, třetí nad 45 let, a tím si posílila svoji pozici.

Do konce soutěže zbývá osm závodů ve hře je tedy ještě dostatek bodů. Na ostří nože se třeba závodí v kategorii žena nad 55 let, kde vede Eva Jirásková z Lanškrouna před Zdeňkou Jonášová z Hradce Králové, ale určitě obě půjdou na maximální počet bodovaných závodů, což je letos 24 z 46 běhů.

V neděli se běží Velká cena Monaka na deset lesních krosových kilometrů u Slatiňan na Chrudimsku.