Velkou cenu Monaka u Slatiňan na Chrudimsku vyhrál stejně jako vloni Jaromír Hradecký ze Skutče a je tak na nejlepší cestě stát se letos absolutním vítězem Velké ceny východních Čech v bězích. Jeho největší soupeř z Náchoda Kamil Krunka totiž nedorazil a Jaromír má před závěrečnými sedmi závody suprový náskok. Skutečský běžecký bombarďák dal náročný členitý lesní kros, délka okruhu je deset kilometrů, u Slatiňan za 36:17, vloni dal traťový rekord 35:57 minuty.

„Chtěl jsem zkusit prolomení 35 minut, ale neměl jsem vůbec svůj den, po 3 kilometru bylo jasné, že to v těch nohách není a bylo to takové trápení až do cíle, takže radost mám akorát z prvního místa. Velká cena vypadá nadějně, ale ještě nic není rozhodnuto.“

O náročnosti monacké trati svědčí fakt, že na ni, nyní je hlavně poslední půl kilometr náročnější, běžel v roce 1998 za 31:41 náš historicky výkony nejlepší vytrvalec Jan Pešava, desítku na dráze má v platném českém rekordu 27:48. A to zde později startovala třeba reprezentace Maroka, jejíž borci na jiných závodech zaběhli neskutečné časy, ale na Monaku v té své africké rychlosti vyběhli z trati. Takže zde to je i o hlavě a pozornosti běžce. Taťána Metelková dala v roce 2006 – 36:41. Letos opět tato padesátnice vyhrála, ale věk také nezastaví, ale přesto na nové trati vytvořila traťák – 42:36. Uspěli i potomci. Syn Ondřej byl celkově druhý za 36:51 a závod na 3,6 km vyhrál nejmladší z rodiny Tomáš v traťovém rekord 13:11.

Celkově třetí byl z AC Pardubice Václav Rohlík, který v závěru udolal několikanásobného vítěze na této trsati z Malých cen Lukáše Gdulu z Hvězdy Pardubice, Velkou vyhrál na lehčí trati třeba v roce 2012 za 34:42. Pátý byl nejlepší běžec pořádajícího KRB Chrudim Michal Honzíček, který závod vyhrál v roce 2018 (tehdy na malinko lehčí trati 35:55), když v koncovce porazil právě Hradeckého (tehdy 36:01). Letos byl posledním kdo dal pod 40 minut.