Již po osmé se v sobotu 16.června uskuteční Horský běh na Lysou horu. Královna Beskyd je připravena opět přivítat stovky běžců z celé republiky i ze zahraničí.

Je otázkou jakou svou tvář jim tentokrát nejvyšší vrchol tohoto moravského pohoří ukáže. Zda teplou a slunečnou nebo studenou a deštivou. Ani velmi nepříznivé počasí však v loňském roce neodradilo rekordních 327 běžců.

To jen potvrdilo, že popularita tohoto závodu rok od roku roste. A je předpoklad, že účastnický rekord bude opět překonán. Jedním z důvodu je, že závod je letos vypsán jako Mistrovství republiky veteránů v běhu do vrchu. Medaile budou udělovány v pětiletých věkových kategoriích mužů i žen od 35 let nahoru.

Závod je pochopitelně součástí Maratonstav Českého poháru v běhu do vrchu kategorie Super. Na všechny účastníky čeká trat dlouhá 9,2km s převýšením 927m. Výjimkou jsou pouze juniorky a nejstarší veteráni, kteří mají trať mírně zkrácenou.

Po startu, který proběhne na hřišti Sokola Ostravice v 11 hodin, následuje první rovinatý kilometr po břehu stejnojmenné řeky. Pak už začíná náročné stoupání po horských stezkách a pěšinách.

Zpestřením je 400m dlouhá sjezdovka, kterou jsou schopni vyběhnout jen nejlepší z nejlepších. Rovněž závěrečný kamenitý úsek dá pořádně zabrat a přinutí všechny najít v sobě poslední zbytky sil. Ne náhodou má tento běh pověst jednoho z nejnáročnějších závodů, které se na území naší republiky konají.

Odměnou za vynaložené úsilí jsou překrásné výhledy, které se z 1324m vysokého vrcholu za příznivého počasí otevírají na všechny světové strany. Zatímco na počasí se ale spolehnout nedá, jistotou je kvalitní servis pro všechny účastníky.

Počínaje rychlou prezentací, účastnickým trikem, přes osvěžovací stanice na trati, až po bohaté občerstvení v cíli. Zpět do prostoru startu musí sice všichni po svých, ale tam je za odměnu čeká další pohoštění, vyhlášení výsledků a bohatá tombola.

Pro nejlepší jsou připraveny ceny v hodnotě 50 000Kč.

V loňském roce těmi úplně nejrychlejšími byli Jan Havlíček ze Slávie Praha a Pavla Schorna z Maratónstavu Ú­pice.

Do jednoho z nejkrásnějších údolí Beskyd pochopitelně můžete ale dorazit s celou rodinou. Součástí je totiž i běh dětí, který se uskuteční přímo v prostoru hřiště po startu hlavního závodu. Pro zábavu našich nejmenších bude rovněž připravena opičárna a řada dalších atrakcí.

Zkušený tým pořadatelů z oddílu X-Air Ostrava je zárukou příjemně stráveného dne ve společnosti lidí, kteří se nebojí překážek a mají chuť překonávat sama sebe.

Upozornění: Nárok na triko máte pouze při zaplaceném startovném do 30.5. Konec května se blíží, tak ať něco neprošvihnete :-)

Web pořadatele

Přihlášky zde