Mezi nejkultovnější běhy ve východních Čechách patří silniční Běh Hronov – Náchod o délce 8.850 metrů. Letos v sobotu 22. října to bude 64. ročník a závod má pověst největší místní masovky v délce kolem deseti kilometrů. Zatím je počet přihlášených do hlavního závodu, na náchodském náměstí budou soutěžit dopoledne děti, přes tři stovky.

Registrace online ještě probíhá na http://www.hronovnachod.cz. Je možné se přihlásit i na místě do 9:45 hodin ve sportovní hale SK Náchod. Poslední autobus odvážející závodníky na start v 11 hodin v Hronově má odjezd v 10:10 hod.

Vloni závod dokončilo přes čtyři sta vytrvalců a nejlepšími českými byli domácí borec z BK Náchod Pavel Jelen za 27:15 (na foto) a Gabriela Veigertová z TJ Jičín za 30:32. Oba jsou přihlášeni i letos.

Poběží se na klasické silniční trati mezi oběma města, která vede podél toku řeky Metuje, takže je to i mírně z kopečka. Traťový rekord drží náš výkony nejlepší vytrvalec, desítku na dráze má v platném českém rekordu 27:48, Jan Pešava z roku 1993 – 25:07. Jeho výkon nepřekonali ani afričtí vytrvalci.

V ženách dosáhla nej času v roce 2014 držitelka českého maratonského rekordu Eva Vrabcová 29:05.