Děvčata z královéhradeckého spolku HAKI run dělají běžcům takové pěkné exkurze po místních lesích. Na jaře to byla vydařená sedmička v Běhu okolo Kříže, místní lesní rybník, a na podzim se závod jmenoval Cestou myslivců, což je také název dalšího lesního rybníku postaveného nedávno, který se obíhal, nad slavným rybníkem Biřička.

Další rybníky jsou ještě v rezervě, takže příště by to mohlo být opět od krásného areálu lesního hradiště, v jehož okolí proběhly soutěže pro děti, a třeba Myšími dírami kolem Biřičky, tak jsou nazývány lesní podchody silnice D35.

Jak je už na hradeckých akcích tradicí pro prvenství si ze Stěžer, obec sousedí s městem, ale na jeho druhém konci přijel čtyřicátník Drahomír Randa.

Závod se běžel na velkém sedmi kilometrovém okruhu. První půlka byla více do kopce, nejostřejší výběh, celkový součet stoupání byl cca 60 metrů, byl přesně v půlce. Drahomír vyhrál ve stylu start cíl za 23:08 minuty.

„Byla to jako vždy pohodová akcička, navíc pro dobrou věc. Běželo se mi dobře,“ řekl mi v cíl Drahomír. Za ním doběhli nejlepší mladíci závodu Martin Patera 27:32 a Vladimír Krigl z Prahy 28:29.

Nejlepší hradecké běžkyně odpočívali po sobotním úspěšném vystoupení v kultovním běhu z Hronova do Náchoda, Taťána Metelková i Denisa Kozáková vyhrály své věkové kategorie. Takže daly prostor širší hradecké špičce, ale tu zaskočila Anna Pangrácová z klubu SK Skivelo Olomouc neslyšící a byla celkově čtvrtá za 30:44.

Navíc ve věkové kategorii do 40 let je třetí její sestra Marie Pangrácová za 33:15. „Jely jsme ke kamarádce na návštěvu a řekly jsme si proč si ještě před tím nezaběhat. Závod byl fajn, krásná příroda a podzimní počasí. Start jsem trošku přepálila, ale holky mě nedohnaly.“

Čtyřicátnice vyhrála Marcela Najmanová z Nového Hradec Králové za 35:48 před domácí kočkou, tým Kočky +, Kateřinou Šimákovou – 36:23 a z Týnce nad Labem si přijela pro bronz Kateřina Motlová – 37:12. V mužích nad 50 je uveden jako vítěz Michal Plodek 36:17, ale klid pokrového hráče převedl při vyhlašování skutečný vítěz, vyhlášený jako třetí čtyřicátník.

Martin Sláma z Malšovy Lhoty 33:06 a nelze se divit, když je jednou z populárních mediálních tváří Východočeské televize V1 a podílel se navíc na s manželkou na organizaci závodu. A ono mít fotku z bedny s Drahomírem Randou se někomu jen tak nepodaří.

Ženy nad 50 let patřily Kočkám + . První Dita Kalinová 41:42, druhá Eva Beránková – 50:47.

Za zmínku jistě stoji i borec uzavírající výsledkovou listinu. Marek Ledvina (na foto) přijel od Kutné Hory a je to sběratel běžeckých okresů. Hradec Králové sice už měl, má jich 45 z 77, ale přijal pozvání kamaráda. „Krásně jsem si zde zaběhal, suprově značená trať a ze svého průměru osm minut na kilometr jsem na této mírně členité trati nadšen.“