Běh na Žaltman (742 m. n. m.), nejvyšší vrchol Jestřebích hor, kde je nyní nová kovová rozhledna, je tradičně zařazen do Velké ceny východních Čech v bězích a tradičně donutí některé její elitní závodníky se na něj uprostřed pracovního týdne vydat, aby pojistili umístění.

Letos to byl jen František Vagenknecht, kdysi vítěz Velké ceny a i třeba Českého poháru v běhu do vrchu, nyní lídr kategorie 45 – 49 let, ale jen s dvoubodovým náskokem, který je průběžně čtvrtý a asi jako jediný může ještě ohrozit bednové pozice borců BK Náchod Kamila Krunky a Pavla Jelena. Vítězství v soutěži má jisté Jaromír Hradecký ze Skutče.

Využiji hodnocení jednoho účastníka: „Tento závod v běhu do vrchu není náročný vzdáleností, která je 2,3 km, start na náměstí v Malých Svatoňovicích, ale převýšením, které činí 320 metrů.“ Závěrečná pasáž je prý nejstrmější možnost, jak se na vrchol dostat, běh je zakončen cca stometrovou rovinkou.

Letos to nejrychleji zvládl Štěpán Štolfa (14:08), který v závěrečných sto rovinatých metrech na vrcholu kopce udolal po většinu závodu vedoucího Pavla Bezděka, a to o sekundu.

I když je ve výsledcích mezi třetím Františkem Vagenknechtem a nejlepší ženou, šestnáctiletou Petrou Havlovou, přes dvacet sekund, ve skutečnosti ten rozdíl byl také sekundový. Franta Petru (14:43, ženský traťák) vzal ve finiši. t Havlová se proti loňsku zlepšila o více jak minutu.

Druhá byla několikanásobná vítězka tohoto závodu Anna Beranová – 17:51, vyhrála pětkrát a nejlépe 16:47, a třetí Markéta Zeisková za 18:31. Absolutní traťák drží Víťa Šolc za 13:36. Startoval i dcera legendární reprezentantky Jany Klimešové Pavlína – 25:18.

Stejné boje jako na čele probíhaly na konci startovního pole, kde si to na férovku rozdali Josef Krátký s Hanou Vackovou, ta některé nedávné závody Velké ceny díky benevolenci pořadatelů odběhla ještě před oficiálním startem, tentokrát byla ukázněná. Nakonec to oba dali v pohodě pod půl hodiny – 28:40 a 29:09.