Tomáš Štverák úspěšně dokončil svůj další zajímavý projekt. Ultraběžec ze Zubří nejrychleji přeběhl slovenskou Cestu hrdinů SNP. Na trati z východu na západ Slovenska uběhl za 6 dnů, 19 hodin, 15 minut a 17 sekund, celkem 770 kilometrů. Přitom překonal převýšení zhruba 30 000 metrů. Běh měl charitativní podtext. Štverák běžel pro handicapovanou Adélku, pro kterou se vybralo zhruba 150 000 Kč.

,,Myšlenku absolvovat Cestu hrdinů SNP jsem měl v hlavě delší dobu. Jenom jsem čekal na vhodnou příležitost. Ta přišla letos v říjnu,“ vysvětloval Tomáš Štverák. Trasa začínala v Dukelském průsmyku, cíl byl v Bratislavě na Děvíně.

,,Dva týdny před startem projektu pořád pršelo, proto byla zpočátku trasa dost rozbahněná. V Nízkých Tatrách na ní byl dokonce také sníh, led a hodně tam foukalo. Celkově se však počasí vydařilo. Kromě prvního dne už nepršelo. Jediné, co bylo nepříjemné, byly rozdíly teplot ve dne a v noci,“ prozradil Štverák.

Jeho prioritou bylo projekt na Slovensku hlavně dokončit a přitom vybrat co nejvíc peněz pro Adélku.

,,Chtěl jsem také překonat rekordní čas na této trase. Ten byl 6 dnů a 20 hodin. Všechno se mi nakonec podařilo,“ pochvaloval si reprezentant Zubří. Projekt začal podle představ.

,,První den šlo všechno podle plánu. Další dny byl ale postup o maličko pomalejší, než jsem očekával. Takže jsem musel mírnou ztrátu dohnat v posledních dvou dnech,“ přiznal Štverák.

Krizi měl pravidelně.

,,Unavený jsem byl hlavně v noci, kdy moje tělo chtělo jít spát, než pořád běžet. Největší krizi jsem měl poslední den, kdy jsem byl už úplně na dně. Poslední etapa totiž byla hodně dlouhá,“ nezapíral vyznavač extrémních výzev z Valašska.

Projekt si však užíval a v cíli byl maximálně spokojený a ze svého výkonu nadšený.

,,Všichni, kteří za mnou během běhu dorazili, byli skvělí a vytvořili kolem něho super atmosféru. A také jsem měl nejlepší support Bohuše Antošku a Zdeňu Indráka,“ děkoval Tomáš Štverák, který do konce října odpočíval.

,,V současném období už se ale pozvolna začínám připravovat na Pražskou 100. Ta se poběží na začátku prosince,“ plánuje ultraběžec ze Zubří.

CESTA HRDINŮ SNP PRO ADÉLKU (říjen 2022) – TOMÁŠ ŠTVERÁK:

  1. etapa: Dukelský průsmyk – Košice (167 kilometrů, převýšení 5200 metrů).
  2. etapa: Košice – Dobšinský kopec (114 kilometrů, převýšení 4470 metrů).
  3. etapa: Dobšinský kopec – Štefánikova chata (74 kilometrů, převýšení 4030 metrů).
  4. etapa: Štefánikova chata – Skalka (95 kilometrů, převýšení 3800 metrů).
  5. etapa: Skalka – Horná Poruba (96 kilometrů, převýšení 3500 metrů).
  6. etapa: Horná Poruba – Bratislava Děvín (224 kilometrů, převýšení 9000 metrů).