Zakladatel a po 38 let hlavní organizátor Ceny Nasavrk v silničním běhu Jan Rýdlo může být po letošním ročníku dvojnásobně spokojen. Vyšel mu totiž plán, díky němuž přijelo letos do Nasavrk podstatně víc závodníků než v posledních ročnících.

Nosnou myšlenkou plánu bylo prodloužení dosavadní patnáctky na půlmaraton s obrátkou poblíž nacisty vypálené osady Ležáky. Někdejší model vytrvalostních běhů 15km – 25km – maraton se totiž v posledním dvacetiletí stále výrazněji mění na 10km – půlmaraton – maraton. Dalším dobrým tahem organizátorů byl souhlas s uspořádáním mistrovství republiky veteránů.

Festival běhu v Nasavrkách je znám daleko za hranicemi České republiky. Přestože podmínky pro start cizinců jsou zde (co se týká ekonomické kompenace) značně omezené a nedají se srovnávat např. s Vinařským půlmaratonem v nedalekých Pardubicích, přesto se i letos podařilo zajistit kvalitní účast vytrvalců z Keni, Etiopie, Maroka a Maďarska. Díky výborným výkonům vítězů – Mojzise Bowena Kipkosgeie 1:04:45 a Jerotich Cheboiové (oba Keňa) 1:23:12 – byla hned při půlmaratonské premiéře pomyslná laťka položena hodně vysoko.

Dvě stovky na startu

Také další místa v popředí obsadili mezi muži cizinci, druhý doběhl Maročan Said Azouzi, třetí Etiopan Erkolo Ashenafi a čtvrtý byl Tamás Tóth z Maďarska. Nejlepším domácím závodníkem byl Daniel Orálek na pátém místě. Výkon absolutního veteránského mistra 1:12:36 musíme hodnotit vysoko jak vzhledem k tomu, že Dan je přece jen víc ultramaratonec než cokoli jiného, tak i vzhledem k profilu trati, která je zejména ve střední části značně členitá a tedy náročná. Přesto však většina z téměř dvou stovek startujících byla spokojena a mnozí doporučovali ponechat půlmaraton v Nasavrkách natrvalo.

Větší část běžců tvořili tentokrát veteráni a veteránky, kteří sem přijeli bojovat a tituly a medaile v pětiletých věkových kategoriích.

O Danu Orálkovi již byla řeč, ale obdiv nebo aspoň pozornost si zaslouží mnozí další. Říčanský Miloš Smrčka dokázal zaběhnout ve svých 58 letech za 1:15:40 a porazit mimo jiné i mistra republiky v nejmladší veteránské kategorii Josefa Vebera (1:16:29), spokojen určitě odjížděl také vítěz kategorie 40 – 45 let Bořek Jančík z Hořic (1:18:57).

Zastavit se musím u Vladimíra Vacardy z Liberce, který po sobotním startu v pohárovém běhu do vrchu v Perné v neděli dokázal vyhrát kategorii padesátníků ve výborném čase 1:25:05. Při „bleskovém“ rozhovoru přímo na stupních vítězů přiznal, že do Nasavrk jel především proto, aby se osobně zúčastnil vzpomínky na 70. výročí vyhlazení osady Ležáky. Tuto myšlenku spojení piety se sportem vyjádřili i někteří další vítězové, na řadu běžců působila zvláštní atmosféra při průběhu pietním územím.

Početně byli zastoupeni veteráni z Jihomoravského kraje, kteří excelovali hlavně ve vyšších věkových kategoriích. Zkušený Svatopluk Kudlička dokázal opět vyhrát mezi muži ve věku 60 – 64 let (1:26:47), maratonkyně Alena Krcháková (AC Mor. Slavia Brno) vyhrála závod žen 55 – 59 let za 1:39:22, bouřlivými ovacemi uvítali početní diváci v cíli a následně i na stupních vítězů Danu Ellingerovou (roč. 1938), ve svém věku patrně nestarší aktivní běžkyni v republice, jež dokázala zvládnout 21 096m za 2:22:25 hod. a nechala za sebou několik mladších mužů a žen.

Kvalitní výkony odvedli také starší muži, např. 77letý Vítězslav Jantsch (LIAZ Jablonec) běžel ve skvělém čase 1:53:44. V limitu tří hodin dokončil závod také 85letý Jiří Soukup z Hradce Králové.

Běh v Nasavrkách není pouze sportovní, nýbrž i společenskou záležitostí s mnoha atrakcemi. Letos sice chyběl závod bikerů, který by se už do beztak nahuštěného programu nevešel, nechyběl však tradičně početně navštívený lidový běh s Jarmilou Kratochvílovou či štafeta pivařů pořádaná jako Cena restaurace Pod lipami. Díky přesunu termínu po teplejší roční období se vyhlašování zřejmě definitivně přesunulo ze stísněných prostor místní sokolovny na náměstí, vítězům i divákům tam hráli a zpívali New Rangers.

Závěrečné slovo Honzy Rýdla: „Byl to asi výborný nápad s tím půlmaratonem a ačkoliv to pro nás znamená větší problémy třeba co se týká uzavírky silnic, pravděpodobně tuto novinku ponecháme. Věřím, že letos byli všichni startující spokojeni jak s organizací, tak také s originálními a netradičně pojatými medailemi, které jsme nechali vyrobit až v Polsku. Upřímně řečeno, nepočítal jsem, že by na náročné trati do Ležáků někdo běžel hned napoprvé pod 1:05 hod. Podařilo se a to je výborná vizitka pozměněné tváře našeho závodu. Pochopitelně zvu letošní startující a všechny ostatní vytrvalce, aby k nám přijeli za rok znovu.“

Výsledky

Foto 72× – Milan Vaňkát

Foto 48× – vyhlášení vítězů (M. Vaňkát)