Jednatřicetiletý Jakub Janda (Rohálov bike Team) ovládl 6. ročník krosového běhu Otrokovické svahy. Ten pořádal oddíl běžeckého lyžování TJ Jiskra Otrokovice a konal se v nádherném prostředí kopce Tresný na okruhu mezi Otrokovicemi a Žlutavou.

Janda desetikilometrový závod s převýšením 280 metrů, vyhrál v čase 39:22. Druhé místo obsadil Pavel Dvořák (Atletika Alojzov). Atlet z Hané byl v cíli pomalejší o 1 minutu a 20 sekund. Bronz bral za čas 41:04 domácí otrokovický vytrvalec Filip Bukovjan (KESBUK). František Klofáč ze stejného týmu skončil v čase 42:57 čtvrtý, pátý byl Ivan Balíček ze Zlína (44:09).

JAKUB JANDA SE NA PRVNÍ MÍSTO PROBOJOVAL V PRŮBĚHU 4. KILOMETRU

,,Otrokovické svahy je moje podzimní klasika. Ze čtyř účastí si mi tento závod podařilo dvakrát vyhrát. Letos dokonce v osobním rekordu na této trati. Zdejší trať mi sedí. Velký vliv na moji výkonnost má také podzimní počasí. Podzim je pro mě nejkrásnější a nejoblíbenější období v roce. Zejména pro běh,“ vysvětluje Jakub Janda.

Ten od startu na čele běžel s kvalitními vytrvalci Pavlem Dvořákem a Filipem Bukovjanem.

,,Byl jsem ovšem zvědavý, jak se mi bude v závodu dařit. K mému překvapení jsem už od začátku cítil, že mám hlavně v kopcích nad mými soupeři navrch. Nechtěl jsem však přepálit tempo. Ve stoupání v průběhu 4. kilometru jsem to ale risknul a šel jsem před Pavla Dvořáka. V následujícím seběhu jsem si před největším soupeřem vytvořil náskok a protože jsem se pořád cítil skvěle, tak jsem náskok na první pozici pořád navyšoval,“ prozradil Janda.

,,Později jsem se však dozvěděl, že Dvořák den před Otrokovickými svahy v jeden den vyhrál dva závody. Takže jsem měl štěstí, že nebyl v Otrokovicích úplně čerstvý. Jinak bych to pravděpodobně neměl na trati tak jednoduché,“ kalkuluje vytrvalec z Prusinovic.

V Otrokovicích se mu pochopitelně líbilo.

,,Poděkovat musím i pořadatelům. Ti připravili krásnou a bezchybně značenou trať. Proto můžu tento závod doporučit každému, kdo má rád zvlněný terén a běh po podzimním listí,“ užíval si pobyt v Otrokovicích Jakub Janda.

JITCE BAŘINKOVÉ SE LÍBILA PODPORA OTROKOVICKÝCH FANOUŠKŮ

Desetikilometrový závod žen vyhrála Jitka Bařinková (Dia Zlín, 54:21), před Věrou Vystrčilovou (Zdravé cvičení Tlumačov, 55:07), třetí do cíle doběhla v čase 56:37 Soňa Kikerová.

,,Otrokovické svahy jsem běžela podruhé a letos jsem si tento závod moc užila,“ svěřila se Jitka Bařinková.

Ženská vítězka bydlí ve Zlíně, ale její manžel spoustu let pracuje v Otrokovicích, takže to pro ni byl prakticky domácí závod.

,,Pořadatelé jeho organizaci zvládli perfektně. Nově byly použity na měření času čipy. Navíc bylo pěkné podzimní počasí a to přilákalo spoustu běžců. Skvělá byla atmosféra kolem závodu,“ upozornila zlínská vytrvalkyně.

Ta se po zdolání úvodní kopcovité části trasy v průběhu 5. kilometru mezi ženami probojovala před všechny ostatní soupeřky.

,,Ani ve zbytku závodu jsem neměla žádný problém orientovat se v terénu. V lese bylo nádherně, ale na kochání se krajinou moc prostoru nebylo. Milé bylo povzbuzování otrokovických fanoušků kolem trasy. Pochutnala jsem si na dobré polévce v cíli,“ líbilo se v Otrokovicích Jitce Bařinkové.

NA PĚTIKILOMETROVÉ TRATI DOMINOVALI ŠIMON SLÁMA A JARMILA HASTÍKOVÁ

V Otrokovicích se konal také pětikilometrový závod. V něm mezi muži zvítězil Šimon Sláma (OOB TJ Slovan Luhačovice, 19:52), před Slovákem Michalem Sadloňem z Dubnice nad Váhom (20:32), třetí skončil Ondřej Hubáček (Jiskra Otrokovice, 21:19).

Mezi ženami se na pětikilometrové trati z prvenství radovala Jarmila Hastíková (Veselí nad Lužnicí, 22:55), před Dagmar Dvořákovou (23:27), třetí místo vybojovala Lucie Jurošová (TJ Slezan Frýdek-Místek, 26:04).