Po dvouleté covidové odmlce opět patřila první listopadová sobota ve Frýdku-Místku běhu. Konečně se opět konala Hornická desítka. Tento letitý a oblíbený závod, na který se sjíždějí běžci nejen z celé republiky, ale i ze zahraniční, se konal letos již po 35.

Sychravé počasí sice běhu moc nepřálo, ale účast byla opět veliká, kdy se na start postavilo 650 běžců a běžkyň.

Program celé akce začal již v dopoledních hodinách, kdy závodily děti a mládež na tratích od 80 – 800 m v okolí Národního domu a přilehlém parku. Byl připraven i nesoutěžní Běh pro zdraví s RBP na 1 km.

Na nádvoří Národního domu, ve kterém je tradičně zázemí celé akce, byl pro všechny připraven doprovodný program.

V odpoledních hodinách tak přišly na řadu závody dospělých, a to závod Mílařů na 3,33 km a poté hlavní závod na 10 km na trati certifikované ČAS vedoucí místními ulicemi, okolo řeky Ostravice a sadem Boženy Němcové.

Na mílaře tak čekal jeden asfaltový okruh, desítkáři absolvovali okruhy tři. Ve dvě hodiny nejprve vyběhla stočtyřicítka mílařů.

Hned po startu šla do vedení Slovensko-Polská dvojice Tomáš Janíček BK Lysá pod Makytou a Piotr Mastal MKB Prudnik. V průběhu závodu však Janíček začal Mastalovi postupně utíkat a v čase rovných 10 ti minut si doběhl pro prvenství. Druhou příčku tedy obsadil Mastal (10:21). Třetí skončil v čase 11:03 domácí závodník Slezanu FM Jakub Škapa.

Vteřinu za ním doběhla vítězka ženské kategorie Pavla Štoudková AK Olymp Brno (11:04), která dnes byla suverénní a soupeřkám nedala šanci. O stříbrnou medaili proběhl souboj v cílové rovince mezi Annou Václavíkovou TJ Slezan FM (12:22) a Markétou Kašnou TJ Jäkl Karviná (12:25), ze kterého vyšla vítězně prvně jmenovaná Václavíková. Na Kašnou zbyl tedy bronz.

V půl třetí tak vypustil primátor Frýdku-Místku 510 závodníků na trať desítky. Zde šla také hned po startu do vedení před zbytkem pole malá skupinka borců, ze které nakonec zůstali tři adepti na medaile.

O zlatou medaili si to nakonec rozdali oddíloví kolegové Achillesu Leszno Polák Roman Adamovich a Ukrajinec Dmytro Didovodiuk, který nakonec o pouhých pět vteřin v čase 30:05 zvítězil. Čas stříbrného Adomoviche byl 30:10. Třetí doběhl závodník Pražské Dukly René Sasyn (30:26).

Mezi ženami zvítězila Ukrajinská závodnice Marina Nemchenko (34:32) před druhou Katarínou Pejpkovou TJ Obal servis Košice (35:09) a třetí místo obsadila Karolína Sasynová PSK Olymp Praha (35:54).

Na každého závodníka čekala v cíli krásná účastnická medaile, tričko a bohaté občerstvení. O moderování celého závodního dne se postarali Pepa Nejezchleba a Gusta Šulc.

Závodu se zúčastnil i Frýdecký rodák a frontman kapely Mirai, Mirai Navrátil, který běžel se startovním číslem 1.

Závěr celé akce patřil slavnostnímu vyhlašování vítězů v krásném secesním sále Národního domu. Pro medailisty byly připraveny medaile, hodnotné ceny a peněžité odměny. Pro všechny byla připravena tombola s parádními cenami. I přes nepřízeň počasí se celá akce opět vydařila na výbornou a za to patří především velký dík pořádajícímu oddílu TJ Slezan Frýdek-Místek, statutárnímu městu Frýdek-Místek a všem partnerům závodu.

"Výsledky ":https://results.onlinesystem.cz/…l/Index/1914