Populární běžecká trojice Tři sestry, která letos řádí po celé republice, se vydala otestovat maratonskou trať Vyking trailu ve Svratce na Vysočině. Eva Berná z Hradce Králové, Kateřina Burešová ze Svratky a Klára Minářová z Prahy společně odběhly několik půlek a vrcholem jejich snažení bylo absolvování padesáti kilometrů. Vyking je jiný level. „Trať byla náročná. Zatím nejtěžší co jsme kdy běžely. Jsme převážně silniční běžkyně a tohle byla trať s převýšením téměř 1,5 kilometru. Cestou necestou, přes skály, kameny, úzké skalnaté pěšinky. Ale do cíle jsme se v pořádku dostaly a to je hlavní. Na trati jsme dostaly i nové jméno – Svatá Trojice.“

Děvčata to dala za 7:20 hodiny.

Letos se závody ve Svratce uskutečnily za typicky podzimního počasí. Chladno, mlha a místy i déšť. Navíc, když na vlastní oči vidíte tu hrůzu v lese z pokácených stromů…

Jako úplně první vyrazil na maratonskou trať borec s největším počtem maratonů u nás Tomáš Ulma z Prahy, má jich přes 700, a na trati strávil 8:42.

V devět hodin vyrazili ze Svratky na 43 kilometrů se součtem stoupání přes 1400 metrů maratonci.

Začalo se tříkilometrovým výběhem k zámečku Karlštejn, pak seběh a zdolání Zkamenělého zámku. Dále proběhnutí kolem skalních monumentů jako Milovské Perničky či Čtyři palice, seběh z nich, ten který si dali půlmaratonci, byl opět o nohy. Maratonci šli jinou cestou na další vrcholy jako Buchtův kopec, Štarkov, Bohdalec, Drátenická a Lisovská skála a nejvyšší vrchol Žďárských vrchů Devět Skal.

V polovině byla opět originální občerstvovačka v cukrárně ve Sněžném. Závěrečných cca osm kilometrů kilometrů z Devíti skal do cíle bylo společných s půlkou a celkem pohodových. V koncovce se překonává řeka Svratka, která klame tělem. Vypadá mělce, ale hloubka brodu byla letos cca jeden metr. Samo je připraveno oběhnutí brodu, které závod prodlouží o dvě stě metrů.

Nejlepší časy drží na maratonu z roku 2021 Magdalena Horká – 3:50 a z před sedmi let Jiří Čípa – za 3:24.

Letos byl bezkonkurenčním vítězem Marek Páral za 3:58. Za ním bojovala do koncovky trojce běžců, z níž měl nejvíce sil Lukáš Koudelka – 4:10, vítěz 30 – 44 let, který byl o dvě sekundy před svým oddílovým kolegou Martin Skřivánek z AK Drnovice – 4:10, vítěz nad 45. Další z této kategorie byl s nimi běžící Aleš Liška za 4:19.

Štígro měl pátý v pořadí a druhý mladík. Ten to cca šest kilometrů před cílem napálil mimo trať, za ním se vydal jeden z posledních půlmaratonců, ale naštěstí si včas uvědomil omyl a dokonce stihl v mlze unikajícího maratonce stáhnout na pravou cestu – Filip Dlouhý – 4:24. „Tomu běžci musím moc poděkovat. nejdříve mě navedl na kontrolu na Devíti skalách a pak mě doslova zachránil.“

Soutěž žen patřila hlavní favoritce Kateřině Matrasové z Chrasti na Chrudimsku – 4:29. Druhá, vítězka do 30 let, Johana Macková dala 4:56. V deset hodin se na trať vydali půlmaratonci, kteří běželi ke Čtyřem Palicím a pak nejkratší cestou na Devět skal a společně s maratonci do cíle. Nejlepší byli borci z Poličky – Iva Dolečková za 1:57 a Petr Mazal za 1:32.

V tomto klání nastoupila i nejstarší účastnice longařských tratí Maruška Tesařová. Šedesátnice, která zde jež běžela a hodila při tom kufr, si bloudění v jiném místě zopakovala a s tratí bojovala čtyři hodiny. „Neva. Naběhala jsem cca 26 kilometrů a vidím, že na jaře mohu zkusit 28 kilometrů ve Víru.“

Další běžeckou osobností byl Tomáš Pěcha z Poděbrad, který zde startoval poprvé. Na silnici dal nyní opakovaně půlku za 2:10, ale v Svratce bojoval přes tři hodiny.

„Neskutečný zážitek a musím hlavně poděkovat Haně Beránkové, s kterou jsem běžel. Bez ní bych se určitě na trati ztratil Když paní za rok bude, pojedu zas.“

A aby toho neměli pořadatelé málo v jedenáct hodin společně odstartovali běžci na krosové tratě o délce pěti a deseti kilometrů. Pětku vyhráli Vít Kamarád za 27:16 minuty a Edita Maštalířová za 34:09. Desítku Adam Mihalov za 42:38 a domácí Helča Pechová za 50:58.

Na desítce byli i i bratři Jirákové ze Srchu u Pardubic, kteří připravují na 12. listopadu první ročník Sršského krosového lesního půlmaratonu. Poběží se tam i půlka a pětka.

V cíli ve Svratce čekala na každého účastnická medaile ve formě otvíráku na pivo, diplom. Dále teplé jídlo, pití a zákusek. Kvalitní zázemí poskytla zdejší sokolovna.