Vloni Vánoční půlmaraton v Hradci Králové probíhal kvůli covidu čtrnáct dní. Jeho pořadatel, náš elitní triatlonista Jan Volár, v hradeckých lesích nejdříve čtyři hodiny značil trať, sedmikilometrový okruh, tak aby odolalo značení zájmu nenechavců. „Šel jsem s žebříček a značení dával dost vysoko,“ uvedl tehdy. Pak mohli závodníci běhat buďto za pomocí aplikace nebo dva dny jim pořadatel se svým týmem časy od rána do odpoledne měřil.

Originální bylo také vyhlášení výsledků a zejména rozhovor s vítězkou, která startovala za Klub amatérských lovců jelenů, v němž nechyběla ukázka lovu jelenů. V improvizované nahraném vyhlášení si vítězku zahrál Honza (na Youtube – rozhovor s Dančou plus ukázka lovu).

Letos se vše vrací do klasických kolejí a poběží se v neděli 18. prosince se startem a cílem u lesního Bufetu u vlka, ten je kilometr vzdálen od velkého parkoviště u hradeckého Lesního hřbitova v části Malšovice kam jezdí od hlavních vlakového i autobusového nádraží linka číslo devět.

Soutěžit se bude od 11 hodin ve čtyřech věkových kategoriích vypsaných pro muže i ženy. „Pokud by přišel zájemce ve věku nad sto let, vypíšeme i tuto kategorii,“ je psáno v propozicích.

Oblíbená byla i soutěž tříčlenných štafet na 3×7 kilometrů, podmínkou je, že minimálně jeden člen musí být žena. Letošní novinkou je vypsaní kategorie Santa Claus, která je určena pro běžce s hmotností nad 100 kilo. Speciálně oceněni budou nejlepší muž a žena.

Vloni totiž vyhrál čtyřicátník Drahomír Randa ze Stěžer za 1:14:57. Klub amatérských lovců jelenů vyslal na trať vítězku soutěže žen Danu Přikrylovou – 1:40:08.

Absolutní traťový rekord na rovinaté trati se smíšeným povrchem, lesní cesta, asfalt, ale i písková cesta, vytvořil před třemi roky Američan žijící u nás Daniel Noah (1:13:45), který má za mlada desítku pod třicet minut.

V ženách drží traťák Anetka Khýrová ze Dvora Králové nad Labem časem 1:24:24. Ta si letos časem 1:22:53 vytvořila na domácím šampionátu osobák a dobrou celoroční formu prokázala bězích i v minulých týdnech, kdy dokázala o víkendu vyhrát dva závody Velké ceny východních Čech v bězích a při tom porazit i legendární Taťánu Metelkovou.

Ke své účasti v letošním Vánočním půlmaratonu uvedla: „Zatím ještě nejsem rozhodnuta. Mám teď takovou odpočinkovou pasáž, takže uvidím jak na tom budu v prosinci.“

Registrace do závodu je na https://www.runid.cz/…ercontrol-32