Další ročník celoroční běžecké soutěže Velká ceny východních Čech v bězích vyhráli Jaromír Hradecký ze Skutče a Denisa Kozáková z Hradce Králové.

Do hodnocení 34. ročníku se počítalo 24 bodovaných umístění z 56 závodů. Letos bylo raritou, že se jeden den konaly v tu samou dobu hned tři závody – 8. října v sobotu.

Jaromír Hradecký původně letos uvažoval o účasti v jednom celostátním poháru, ale ten byl zrušen. Takže se nakonec opřel do dvou regionálních soutěží a obě vyhrál – dále nový Pohár D35.

„Na možnost uspět ve Velké ceně mě upozornil můj mentor v květnu. Tak jsem si řekl, že to těm klukům náchodskejm nenechám zadarmo.“ A přesně jak Jaromír řekl, tak to i dopadlo.

V závěru se do soutěže opřeli poslední dva vítězové Velké ceny z BK Náchod Kamil Krunka a Pavel Jelen. Ale ani jejich mohutný finiš nestačil na Jaromíra. Celkově čtvrtý byl František Vagenknecht z Nové Paky, vloni byl druhý, a vyhlašované páté místo bral David Plný z BK Náchod. Bohužel ani jeden z borců BK Náchod se nedostavil na vyhlášení výsledků soutěže.

To ženy, včetně členek BK Náchod, mají jinou disciplínu. Po třetí za sebou vyhrála Denisa Kozáková, navíc kategorii 35 – 44 let. „Jsem ráda, že se mi to potřetí podařilo.“

Druhá byla další členka BK Náchod z Hradce Králové Taťána Metelková. Třetí Eva Vejběrová, vítězka žen 45 – 54 let,– Colas HK. „Potěšil mě zejména výsledek v kategorii, kde za mnou skončily hned dvě běžecké legendy.“

A nejaktivnějšími účastnicemi soutěže byly ženy nad 55 let, které obě daly 24 bodovaných startů a vybojovaly dokonce čtvrté a páté místo celkově – Eva Jirásková z Lanškrouna startující za Maratonstvav Úpice a Zdenka Jonášová z Hradce Králové.

Šestá byla také bývalá vítězka soutěže a letos třetí v kategorii 45 – 54 let Anna Krátká ze Svitav startující za Hvězdu Pardubice. Ta je spolu se svým manželem Josefem asi dlouhodobě nejúspěšnějším a nejaktivnějším manželským párem v soutěži, obhájil druhé místo v 55 – 59 za obhájcem prvenství Františkem Buřilem z Vidochova.

Nejaktivnějším mužským závodníkem s plným počtem startů byl Vítězslav Šolc z Machova – vítěz 65 – 59 let. 21 startů má Jiří Lept z Miletína – vítěz 60 – 64 let.

Sedmou ženou byla nejlepší mladá závodnice, do 34 let, soutěže Kateřina Černíková z Dobrušska a osmou další mladice Veronika Vítková z Nového Města nad Metují, které na bednu doprovodila členka BK Náchod Markéta Zeisková.