Vysokomýtský půlmaraton zveřejnil termín sedmého ročníku závodu, kterým bude v roce 2023 neděle 2. dubna. Vloni se po přehození termínu trefili o víkendu do půlky v sousední Vysoké u Holic – Vysockého krosového půlmaratonu, ten bude v sobotu 29. dubna 2023.

Letos jdou proti největší domácí masovce. Už měli dotazy ohledně přehození termínu, ale pořadatelé ve Vysokém Mýtě nemají obavy. „U konkurence je základní startovné přes tisíc korun. U nás za podobnou kvalitu 250 korun. Každý si může vybrat co poběží.“

„Byli jste všichni úžasní a pokud to je trochu půjde, příští rok zase přijedu. Je radost vidět takový servis a zázemí,“ uvedla vloni po doběhu zkušená pražská vytrvalkyně Lenka Bayerová.

„Skvělé zázemí a lidé okolo i po trati,“ pochválila organizátory Markéta Sákrová z Pardubicka, která zde běžela také poprvé a určitě ne naposled.

1. prosince 2022 bude na stránkách závodu, https://www.vysokomytskypulmaraton.cz/ , spuštěna registrace.

Vloni při šestém ročníku padl nejlepší mužský i ženský čas Vysokomýtského půlmaratonu. Za překvapivého nedělního vedra, běželo se 1. května, a téměř bezvětří si účastnici, opět nikdo nezabalil. Silniční trať závodu o délce 21,1 km má stoupání necelých dvě stě metrů.

Po startu vede skutečně nádherným historickým centrem města a poté po cyklostezce do obce Hrušová, pak následují členitější pasáže, osmý až patnáctý kilometr závodu, vedoucí přes obec Pekla, doslova symbolický název, jde o nejtěžší úsek s nejnáročnějšími stoupáními, k obrátce v Cerekvici nad Loučnou. Start bude jako na podobných velkých akcí doprovázen hudbou, pořadatelé nasadili Dvořáka.

V roce 2021 vyhrál hradecký „Keňan“ Drahomír Randa v traťovém rekordu. Tento pokročilý čtyřicátník čas zopakoval – 1:15:21, přesněji o deset sekund se zlepšil, ale letos závod ovládl brněnský David Kaláb 1:13:23. Další spolufavorit Pavel Brýdl z Trutnova byl třetí za 1:16:49. Čtvrtý byl nejlepší domácí běžec David Novák –1:21:32.

Kvalitní bylo obsazení kategorie žen. Přijela Aneta Khýrová z BK Náchod, která byla na dubnovém domácím mistrovství v půlce desátá v osobáku 1:22:53. Aneta v sobotu před závodem vyhrála krosovou desítku a v neděli ve Vysokém Mýtě byla celkově sedmá za 1:28:02. Roli spolufavority splnila Bára Nováková z Kunvaldu, která umí maraton pod tři hodiny, a byla druhá za 1:32:39.

Že je to závod doslova pro všechny dokládá i čas poslední borce, který to dal po celotraťovém souboji se soupeři za 2:47 a tento primát získal potřetí za sebou a v roce 2023 prý opět přijede.

O úžasnou atmosféru se v prostoru startu a cíle jako vždy bude starat moderátor Marek Harvan, umí také půlku běžet okolo 1:40. Po vyhlášení výsledků byla letos tombola a bylo dokonce možné se na trati občerstvit pětkrát. Fotokoutek, rozcvička a v cíli na každého absolventa Vysokomýtského půlmaratonu čeká pěkná originální kovová medaile, ženy navíc dostanou květinu. Pro rok 2023 pořadatelé navíc slibují časové vodiče.

.