Již za pár dnů, v sobotu 30 minut po půlnoci, bude v Sázavě odstartován již 29. ročník legendárního závodu Pražská stovka, resp. jeho nejdelší a prestižní trasa 130 km s převýšením 4800 m. Cíl této, stejně jako dvou kratších tras (65 a 38 km), bude již tradičně v Praze-Modřanech.

Pražskou stovku založil „stovkařský guru“ Olaf Čihák již v roce 1994 s účasti 12 nadšenců, z nichž jen 5 dorazilo do cíle. Tehdy se jednalo o typický dálkový pochod. Postupem času však stále více účastníků absolvovalo závod běžeckým způsobem, takže z dálkového pochodu se stal terénní ultramaraton s tím, že i turisté jsou na trati vítání a nejsou v podstatě omezeni žádnými časovými limity.

V letošní startovní listině najdeme více než 230 přihlášených z 11 zemí, nejen z Evropy. Kde hledat favority? Zatímco u dráhových a silničních běhů je srovnání výkonnosti jednoduché podle dosažených časů na příslušné standardní trati, u trailu je to mnohem složitější – tratě nejsou standardní délkou, ale ani převýšením a náročností.

Jednou z možností srovnání výkonnosti jsou tabulky mezinárodní federace trailových běhů, tedy tzv. ITRA body.

Největším favoritem je určitě vítěz loňského ročníku (no v podstatě již letošního ročníku, protože z důvodů covidových opatření se loňský prosincový termín přesunul na letošní únor) Matej Oravec (831 b.). Jeden z dvojice nejlepších slovenských ultra běžců pochází ze Žiliny, studuje ČVUT v Praze a je mu 26 let. Možná, že poslední dobou běhá příliš závodů v domácím prostředí, kde nemá konkurenci a vícekrát se u jeho jména objevilo ve výsledkové listině DNF, ale každopádně Matej bude hlavní aspirant na celkové vítězství.

Dle mého názoru by ho mohl nejvíce potrápit Aleš Sedlák z Tábora (34 let a 778 ITRA bodů) – vítěz letošní Beskydské sedmičky a 3. na kvalitně obsazené dubnové „stomílovce“ na Istrii, stejně jako na MČR v Ultra Sky při Lysohorském utratrailu.

Ještě o 4 body více má na svém kontě 25letý Tomáš Štverák ze Zubří. Ten doběhl na minulém ročníku P100 třetí , ale jinak byla jeho letošní sezóna trošku ve stínu té velmi úspěšné loňské. Na 100 mílovce v Istrii se Sedlákem jasně prohrál (8.místo) a pachuť z DNF na UTMB v Chamonix si vylepšil startem na MS v UltraSky (57 km). Nejvíce se pak zviditelnil charitativně pojatým úspěšným pokusem o překonání rekordu na slovenské Cestě SNP (770 km s převýšením 30 km).

Na podobné bodové úrovni je i Honza Zemaník z Ostravice (32 let, 776 b.), který v minulosti už P100 několikrát vyhrál.Ten skončil v posledním ročníku 2., ale jinak se v několika posledních sezónách úspěšně zaměřoval spíše na kratší tratě. Na Beskydské sedmičce kvůli žaludečním problémům vzdal.

Černým koněm závodu by mohl být 41letý Jan Mrázek z Jičína. Bývalý český reprezentant v orientačním běhu dosahuje vynikajících výkonů na horských maratonech v zahraničí a letos se prezentoval na Pražském silničním maratónu výkonem 2:29:19 hod. V závodě sice nikdy neběžel více než 73 km, ale kdo umí, umí…

V ženách je favoritek na bednu ještě více. I když ta nejjasnější, 3. žena na loňském UTMB (98 km) Petra Ševčíková (694 b. ITRA) se z pracovních důvodů minulý týden odhlásila. Nahradit ji mělo další děvče z Beskyd – Monika Stejskalová (22 let, 659 b.), která letos vyhrála suverénně Beskydskou sedmičku i Javornickou stovku. Bohužel i ona se pár dnů před závodem kvůli nemoci odhlásila.

Romana Rudolf Lojková z Prahy (28 let, 640 b.) letos tak trochu překvapivě vyhrála mistrovství ČR v UltraSky a zajistila si účast na MS v této disciplíně (8.místo). Ale pěkné výkony předváděla i na jiných zahraničních závodech. Stejně stará Barča Cichá, žijící v Brně (637 b.), nebude s letošní sezónou možná úplně spokojena, ale již mnohokrát prokázala, že je sice maličká postavou , ale velká svými výkony (mj.12. na Lavaredu a 33. na UTMB – CCC). Překvapit pak může 37letá Američanka April Jelinek, žijící v Bratislavě (634 b.), která letos mj.vyhrála i Hriňovskou stovku na Slovensku.

Zmínit bychom měli i zkušenou Martinu Károvou (606 b), či obhájkyni vítězství Gabrielu Dunajskou. A na zajímavou konfrontaci se mohou těšit nejlepší závodnice letošního poháru CSUT – Klára Burdová a Jana Bulíčková.

Na startu opět nebude chybět ani domácí legenda Jirka Hofman (52 let), který byl jedním ze čtyř vítězů 1.ročníku P100 a na jejím startu chyběl jen jednou v roce 1995. Navíc to bude jeho již 968. start na trati delší 100 km.