O uplynulém víkendu probíhal v okolí našeho hlavního města 29. ročník legendárního závodu Pražská stovka. Bohužel již na startu v Sázavě 20 minut po půlnoci z pátku na sobotu bylo zřejmé, že se budeme muset obejít bez některých původně avizovaných favoritů. Po Petře Ševčíkové (pracovní důvody) a Monice Stejskalové (údajná nemoc), se do závodního neoblékl ani několikanásobný vítěz a stříbrný z posledního ročníku Honza Zemaník. Ten sice do Prahy z Beskyd odcestoval, ale bolest zubů byla proti.

Od startu opanovali čelo závodu 2 největší favorité Aleš Sedlák z Matejem Oravcem ze Slovenska, s malým odstupem následována početnou skupinkou, ve které figurovala i 3 ženská jména – Romana Rudolf Lojková, Barča Cichá a Martina Kárová. Cichá již po 15 km vzdává kvůli bolesti třísla („Před 14 dny jsem spadla na kole a dost jsem se potloukla.“).

Na druhém měřeném mezičase je stále pohromadě šestice nejlepších mužů a v očním kontaktu je i výše zmiňovaná dvojice nejlepších žen. Metou 50 km probíhá první Oravec, těsně následován Tomášem Štverákem. Aleš Sedlák ztrácí 6 min, další již o něco více. Jeden z favoritů závodu – Jan Mrázek vzdává. V následujících desítkách kilometrů však již naprosto dominuje loňský vítěz Matej Oravec a ze závodu se stává „one man show“. Svůj náskok neustále navyšuje a do cíle v pražských Modřanech dobíhá po necelých 135 km 26letý borec ze Žiliny s náskokem bezmála 78 minut před o rok mladším Tomáše Štverákem ze Zubří. Vítězný čas má hodnotu 15:07:39 hod. Vítěz Beskydské sedmičky Aleš Sedlák končí bronzový o další půlhodinu později a cenné 4. místo si odveze do Beskyd zkušený Kamil Bezděk (45 let).

O náročnosti místy zasněžené, ale i bahnité trasy svědčí i průměrná rychlost vítěze 8,8 km/hod.

Napínavý průběh má souboj o vítězství mezi ženami. Z dvojice žen, která běží 2 třetiny závodu v kontaktu se začíná po 80 km postupně odtrhávat Martina Kárová (mj. stříbrná z P100 2019 i N­ízkotatranské stíhačky z téhož roku). V cíli je o 20 minut dříve než letošní mistryně ČR v ultra sky Romana Rudolf Lojková, kterou v posledních desítkách kilometrů podporuje manžel Jan Rudolf (v cíli 8.muž). Bohužel Martina je při cílové kontrole kvůli chybějícímu záznamu jedné kontroly v souladu s pravidly „odměněna“ 60minutovou penalizací a pořadí se mění. Třetí končí se 1,5hodinovou ztrátou vedoucí závodnice ČSUT Klára Burdová z Opavy, jen 4 minuty za ní pak Hana Váchová.

Po 40 hodinách od startu (tj.do neděle 16,20 hod.) dorazilo do cíle 151 závodníků, 4 poslední jsou ještě na trati.

Výsledky