Do 14. prosince mají pořadatelé Vánočního půlmaratonu, který se uskuteční v neděli 18. prosince, termín pro výhodnější startovné a navíc s dárkem. Tím budou rukavice závodu s jeho logem. Počet přihlášených se blíží k číslu sto a už se rýsují favorité, kteří budou usilovat o cenu pro absolutního vítěze, kterou je třicetilitrový sud piva z hradeckého pivovaru Klenot.

Pořadatelé průběžně zveřejňují další podrobnosti k závodu. Každý účastník dostane v cíli teplou polévku a účastnickou medaili, to je týká i štafet, kterých je nyní registrováno 14. Změněn byl v úvodu sedmikilometrový okruh. Nepoběží se hned do terénu, ale úvodní kilometr po asfaltu, takže by měl být závod rychlejší.

Hradecký Keňan a favorit čtyřicátníků Drahomír Randa v prosinci už jednu půlku vyhrál a chystá se obhajovat prvenství. Zdatného soupeře bude mít v našem elitním triatlonistovi Petru Soukupovi startujícím za Novou Paku. Přihlášen je i loňský vítěz Čertovského ultra trailu na 66,6 km a také čtyřicátník Tomáš Hak z Vítězné.

Soutěž žen nemá zatím jednoznačnou favoritku. Z loňských bedničkářek je přihlášená domácí Renata Rundová, tehdy druhá, a třetí Zuzana Dundáčková z Chrudimi.

Soutěžit se bude od 11 hodin ve čtyřech věkových kategoriích vypsaných pro muže i ženy.

Oblíbená je i soutěž tříčlenných štafet na 3×7 kilometrů, podmínkou je, že minimálně jeden člen musí být žena. Letošní novinkou je vypsaní kategorie Santa Claus, která je určena pro běžce s hmotností nad 100 kilo. Speciálně oceněni budou nejlepší muž a žena.

Vloni totiž vyhrál čtyřicátník Drahomír Randa ze Stěžer za 1:14:57. Klub amatérských lovců jelenů vyslal na trať vítězku soutěže žen Danu Přikrylovou – 1:40:08.

Absolutní traťový rekord na rovinaté trati se smíšeným povrchem, lesní cesta, asfalt, ale i písková cesta, vytvořil před třemi roky Američan žijící u nás Daniel Noah (1:13:45), který má za mlada desítku pod třicet minut. V ženách drží traťák Anetka Khýrová ze Dvora Králové nad Labem časem 1:24:24. Ta si letos časem 1:22:53 vytvořila na domácím šampionátu, kde byla desátá, osobák.