Poprvé jsem oslovil se žádostí o propozice v roce 2007 pořadatele Běhu na Býčí skálu Libora Zřídkaveselého, za mlada patřil k našim náš nej orientačním běžcům a nyní je úspěšným trenérem. Prosbu jsem opakoval skoro každý rok, ale poprvé jsem na tento závod dorazil letos.

A stálo to za to. Start je v Brně – Řečkovicích a obrátka na Býčí skále u Adamova, běží se kolem Soběšic a přes Útěchov. Měřeno bylo pomocí orienťáckých čipů, včetně mezičasů v Útěchově, kde byla obrátka kratší trati.

Z propozic: 30 km – výživná, budete na ni dlouho vzpomínat, 15 km – dříve jen pro slabé, nemocné a ženy, teď přibyli ještě staří, kteří už 30 fakt nemůžou, a mladí, kteří ještě 30 fakt nemůžou. Proti třicítce působí jako neobyčejně krátká trať.

Vzal mě s sebou kamarád, sběratel běžeckých okresů, Marek Ledvina od Kutné Hory a toto, Brno – město, byl jeho 46 okres. K jeho smůle dotlačil nedávno kamaráda Josefa Krátkého spočítat za 35 let jeho běhání jeho okresy a ten jich má 61. Po závodě mě Marek (na 15 km trati se zablouděním v závěru 2:59 hodiny) suše pravil: „Více mi neříkej o takto těžkých a drsných závodech.“

Převýšení na 15 km je 330 m a na 30 km 650 m.

Tradice: kdysi to byl kondiční běh brněnských horolezců, běhalo se v pohorkách, čas byl jen doplňujícím údajem, podstatné bylo zúčastnit se a doběhnout (to ostatně zůstalo).

Pak se objevili orienťáci a atleti, stal se z toho závod, největší rozkvět asi před 20 lety, pak zůstali jen nejvěrnější, pár let se běhala jen patnáctka. Posledních deset let znamenalo opět renesanci třicítky.

Podmínky: Občerstvení na obrátce na Býčí skále – ionťák, voda, čaj, ovoce, cola, sůl, tyčinky, atd. Patnáctka – bez. V cíli čaj pro všechny. Počasí: většinou drsné – zima, sníh, led, ledový déšť, kroupy, bláto – všechno už tady bylo. Silní z toho profitují, slabší mají zážitek. Kdyby náhodou bylo teplo a sucho, tak je to výjimka." Takže za mě zcela souhlas.

Traťový rekord na 30 km drží z roku 2009 Daniel Orálek časem 1:54:09 hod, tento padesátník běžel i letos a dal to za ideálního počasí, ale na drsném rozbláceném povrchu trati, za 2:14 hod a byl sedmý.

Vyhrál Vojtěch Sýkora z Luhačovic za 2:04 hod. Druhý domácí František Mahovský zapsal 2:08 a třetí ultrák Titus Abhlon 2:09.

Nejlepší ženou byla na 26. místě Zdenka Kozáková za 2:39. Známá ultrařka, vítězka třeba letošních Týnišťských šlápot, kde byla navíc celkově druhá až třetí, Anna Korobko šla tréninkově a doběhla mimo bednu za 2:48. Na patnáctce šli pouze první dva pod hodinu. Jonáš Hubáček z Luhačovic dal 58:04 minuty a syn ředitele závodu Adam Zřídkaveselý 58:09. Adam byl vloni dvanáctý za 79:57.

Celkově třetí byla nejlepší žena Terezka Novotná (na fotografii) z Hradec Králové, žijící nyní v Brně a startující za Olymp Brno. Před týdnem vybojovala bronz na republice v krosu – 66:15. Hned za ní doběhly domácí Patrícia Puklová – 66:46 a padesátnice Lenka Jančaříková – 67:33. 61. ročník Běhu na Býčí skálu se uskuteční v sobotu 9. prosince 2023.