Již 39. ročník Předvánočního běhu byl dnes posledním závodem letošního ročníku Frýdecko-Místeckého běžeckého poháru a Běžeckých cen mládeže. V mrazivém dopoledni tak byla k vidění řada zajímavých soubojů na náročné zasněžené a místy namrzlé trati v areálu atletického stadionu Slezanu o poslední dvojnásobné body do poháru, jelikož se jedná o závod „kategorie super“.

Nejdříve závodily děti, žactvo a mládež, a to na distancích od 250 m – 1650 m. Před polednem přišly na řadu závody dospělých. Na ženy čekaly tři kilometrové okruhy, muži absolvovali okruhů šest.

Nejprve vyběhly na trať ženy a v průběhu tohoto závodu se několikrát měnilo pořadí. V prvním kole nejprve vedla Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice, té sebrala vedení Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice, která táhla celé startovní pole do půlky druhého okruhu, kde se přes ni přehnaly atletky Slezanu FM Kateřina Krtková a Markéta Laciková a posunuly ji na třetí pozici.

V posledním okruhu 500 m před cílem nastoupila další Slezanská závodnice Kateřina Klepáčová, která nejprve zdolala Kašnou a v zápětí i Lacikovou a dostala se za první Krtkovou, která již měla slušný náskok a prvenství si vzít nenechala a v čase 13:03 zvítězila. Druhá tak doběhla Klepáčová (13:12) a třetí místo udržela Laciková (13:16), která ustála v cílové rovince atak Kašné (13:18), na kterou zůstala neoblíbená brambora.

Závod mužů již tolik soubojů o první příčky nenabídl. Hned od začátku se ujal vedení Honza Hlavatík, který si v čase 23:39 doběhl pro prvenství stylem start-cíl, a to ho večer čekala ještě horská etapa Lysacupu.

To na druhé pozici se pořadí dvakrát měnilo, a to v podání Krystiana Zahraje TJ Slezan FM a Pavla Říhy. Zhruba v půlce závodu předběhl Říha do té doby druhého Zahraje, ten si však v posledním kole vzal druhé místo nazpět a v čase 24:20 finišoval před třetím Říhou (24:34).

Po ukončení závodu byl pro všechny připraven vánoční svařáček a vynikající domácí cukroví. Na závěr proběhlo slavnostní vyhlášení medailistů, pro které byly připraveny krásné medaile a jako vždy nechyběla vánoční kolekce.

Po vyhlášení se všichni odebrali zpět do klubovny, kde se bilancovalo nad pivkem či svařáčkem a cukrovím o letošním ročníku poháru. Velký dík dnes patří všem organizátorům Slezanu FM, že i v nepříznivém kalamitním počasí dokázali připravit perfektně upravenou trať a jak bývá na Slezanských závodech zvykem, tak i parádní závodní den.

Dle mého názoru tak patří závody Frýdecko-Místeckého běžeckého poháru, co se týče organizace a všeho kolem ke špičce v celé republice.