Na Štěpána hned od rána se ve sváteční den v Ostravě-Martinově běhalo. Konal se zde již 44. ročník Štěpánského běhu, který je zařazený do Moravskoslezského běžeckého poháru. Letos se tak jako loni běželo po břehu řeky Opavy z Martinova do Děhylova a zpět. Na všechny čekalo 15 km asfalto-šotolinové, místy zablácené trati lemující řeku Opavu.

V deset hodin dopoledne za příjemné „jarní“ teploty vyslal startér na trať necelou devadesátku závodníků, aby vypotili vánoční kila a zároveň zabojovali o body do poháru. Nejrychleji vyběhl Vítkovický tandem Michal Stanovský a Petr Muras, se kterým nikdo nedokázal držet tempo a bylo jasné, že o vítězství se rozhodne mezi těmito borci.

Za otočkou v Děhylově byl již Stanovský před Murasem, a tak to i zůstalo až do cíle, kdy Stanovský v čase 53:42 zvítězil. Osm vteřin za ním doběhl druhý Muras (53:50). To za nimi se pořadí párkrát měnilo, a nakonec si pro třetí místo s pohodlným náskokem doběhl Tomáš Věnsek MK Seitl Ostrava (54:27).

Mezi ženami dnes s přehledem zvítězila stylem start-cíl Petra Pastorová MK Seitl Ostrava (59:47), která se jako jediná žena dostala pod hodinu. Za ní byla skupinka tří žen, ve které byly Eva Filipiová AK Olymp Brno, Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice a Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná / BK Ludgeřovice, které se dnes utkaly o zbylé medailové pozice.

Skupinka se brzy roztrhala, kdy nejprve utekla dnes druhá Eva Filipiová (1:00:25) a v zápětí i Martina Mazáčová (1:02:46), která doběhla třetí. Na Kašnou (1:04:14) tak zůstala nepopulární brambora. Po ukončení závodu proběhlo v areálu stadiónu MK Seitl vyhlášení medailistů, pro které byly připraveny medaile, diplomy a prize money.

Posledním letošním závodem Moravskoslezského běžeckého poháru bude Silvestrovský běh v Karviné, kde se bude bojovat o konečné umístění v poháru.

Výsledky