Silvestrovský běh Vikýřovická 12, obec sousedící se Šumperkem, se uskutečnil po sedmé a po covidové pauze v roce 2020 nabírá účastnická křivka opět strmý růst. Vloni bylo v cíli 90 vytrvalců, letos téměř 150. Sice rekordní zápis má hodnotu z před tří let 227, ale třeba letos na Silvestra na této výborně připravené, ale náročné, akci ještě běžců přibude.

Letos byla blátivá trať a nebylo to na ni žádné sváteční proběhnutí, ale tvrdá dřina. První třetina je pěkná gajda a vede do okolních lesních kopců, do nadmořské výšky cca 500 metrů. Zde dříve býval sníh, ale letos i vlivem teplého počasí a těžby dřeva převládalo bláto. V druhé třetině následuje seběh a závěr je spíše rovinatý, ale ani třeba oběhnutí vodní nádrže Krásné nebyla v tom blátě žádná sranda.

Při svém prvním startu uspěl téměř domácí, z nedalekého Rapotína, vytrvalec Ondřej Pavelka (44:44) „Zdejší tratě z tréninků dobře znám. Závod se rozhodoval v jeho první třetině, v tom nejnáročnějším stoupání. Soupeřům jsem unikl a běžel sólo.“

Druhý proběhl cílem za 45:50 Ondřej Studnička z TJ Šumperk a třetí za 47:45 Jakub Šimek, všichni byli do 30 let.

Celkově čtvrtý byl vítěz třicátníků Jakub Jílek ze KVS Šumperk – 48:05. V první desítce byl na sedmém místě i vítěz čtyřicátníků Tomáš Kechrt – 51: 15 a hned za ním doběhl nejlepší padesátník Jiří Kadidlo z Moravské Třebové – 51:42. Jeho parťáci také startující pod Běháme Třebovou obsadili v této kategorii další bednová místa – Tomáš Sedláček (53:56) a Michal Rotter (55:03).

Nejlepší ženou závodu se po páté stala šumperská závodnice Eva Filipiová.V le­tošních českých maratonských tabulkách je šestá (2:46:19 hodiny) a v nedávném Štěpánském běhu v Ostravě byla druhá za Petrou Pastorovou.

„Letos jsem si byla trať dvakrát proběhnout a sníh jako v minulých ročnících určitě nehrozí,“ uvedla před startem. Vyhrála zde v minulosti dokonce třikrát za sebou. Vloni nestartovala a letos navázala na své časy z minulých let – 51:58.

Celkově byla desátá a vyhrála třicátnice. Druhou ženou byla vítězka čtyřicátnic Marcela Dudešková z Moravského Berouna za 57:11. Ženy do 29 let vyhrála šumperská Dominika Hanáčková za 60.24.

V kategorii nad 50 let byla v roce 2019 nejlepší závodnice z Pardubického kraje soutěžící za královéhradecký oddíl Maratonstav Úpice Eva Jirásková z Lanškrouna, v roce 2022 ve své kategorii nad 55 let vyhrála Velkou cenu východních Čech v bězích a uspěla i v šumperském seriálu Chlapáckých běhů. I když se podstatně zlepšila (67:38, v roce 2019 dala 68:54) našla svoji mistryni ve svitavské závodnici Hvězdy Pardubice Anně Krátké – 66:37. Ta zde startovala v roce 2018 a tehdy byla v 49 letech třetí čtyřicátnicí za 64:56.

Tradičním účastníkem z větší dálky je Jiří Urbánek z Týniště nad Orlicí startující za Splašenou lokomotivu Chlumec nad Cidlinou – letos celkově dvacátý za 54:33, vloni 56:47. Ještě vzdálenějším místem sídla oddílu se mohl pochlubit Tomáš Kamaryt – TOS Plzeň, který byl celkově šestý a byl na bedně jako druhý třicátník – 50:29.

Pořadatelé ocenili i nejmladšího běžce jedenáctiletého Jana Hendricha 76:35 a nejstaršího šedesátníka Miroslav Baťka (68 let) – 76:22. Dále nezapomněli na pět účastníků, kteří mají všechny ročníky. „Tito už nám nebudou přibývat“, konstatoval moderátor běhu.

Po závodě bylo pro závodníky mimo občerstvení připraveno teplé jídlo a pivko. K dispozici bylo i zázemí zdejšího fotbalového hřiště, kde se bylo možné třeba v teplé vodě osprchovat. Každý včas zaregistrovaný účastník navíc obdržel nákrčník s emblémem závodu.

Výsledky