V Červeném Kostelci na Náchodsku se tradičně první sobotu v roce uskutečnil 46. ročník Novoročního běhu. Asi největší událostí bylo, že jeho ředitel Hugo Frýba, který vyhrál i úvodní dva ročníky, poprvé k závodu nenastoupil. „Je mi přes sedmdesát a nejsem nějak zdravotně fit, takže nebudu letos riskovat. Jednou to ukončení mé série muselo přijít. Ale třeba za rok budu zdráv.“

Tradičně se běželo na členitém silničním okruhu a za jarních teplot, bylo ale pod mrakem, z Horního Kostelce přes Červený Kostelec do kopce k Devíti křížům a pak seběhem po silnici první třídy číslo 14 do Rtyně v Podkrkonoší a poté po vedlejší do cíle v Horním Kostelci, v této části čeká vytrvalce čtyřkilometrové stoupání a následný závěrečný kilo­metrový seběh, o délce 11,5 kilometru se součtem stoupání a tedy i klesání 250 metrů. Traťový rekord drží Norbert Smuda z Polska, který za typicky zimních podmínek dal v roce 2001 čas 37:37 minuty. V ženách v roce 2005 zapsala Anna Pichrtová 41:10.

Závodu se tradičně po patnácté zúčastnil český elitní vytrvalec Petr Pechek z Maratonstavu Úpice, jeho tatík Franta běžel po 24, letos mu bude 70 a dal 59:51. Petr závod dokázal desetkrát vyhrát a samo ještě x krát byl na bedně. Vloni ho třeba porazil Pavel Jelen, který vyhrál Silvestrovský běh v Havlovicích 2022, kde byl Pechek druhý. Letos dorazil Jelenův oddílový kolega z BK Náchod a trojnásobný vítěz Novoročního běhu Kamil Krunka. 

Ale závod byl jeden velký sólo koncert čtyřicátníka Petra Pechka (39:37). Bohužel do závodění se s ním pustil po startu pouze jeho oddílový kolega a další veterán Jan Havelka (47:09, oba na foto, Petr vlevo), a i když většinu závodu běžel v kategorii nad 40 let na druhém místě a čtvrtý celkově, v koncovce mu chyběly síly a klesl v posledních třech kilometrech až na páté místo v kategorii a osmé celkově. „Ten začátek byla asi chyba. Běžel jsem pak, když se přes mě ještě přehnala dvojice mladíků Krunka se Šolcem, většinu závodu sám a v koncovce už neměl dostatek sil.“

V táhlém stoupání v druhé polovině závodu pojistil druhé místo Kamil Krunka (40:30). Třetí proběhl cílem Vítězslav Šolc také z BK – 41:27. 

Na dalších místech byli borci, kteří běželi dvě třetiny závodu v davu. Čtvrtý a třetí do 39 let byl Martin Habr z Olešnice – 46:43. A pak následovali borci z kategorie nad 40 let na druhém až pátém místě. Náchoďák Jirka Doucha z Hvězdy Pardubice – 46:44, Ondřej Kubík z Maratonstavu – 46:49 a Michal Krtička z Hronova – 47:00.

Jan Havelka se ještě udržel před nejlepší ženou závodu, padesátnicí Taťanou Metelkou z Hradce Králové – 47:28. „Hlídala jsem si furt malý náskok před druhou.“ konstatovala po závodě. Tou byla její oddílová kolegyně z BK Klára Nejmanová – 47:50. Třetí byla loňská vítězka, čtyřicátnice, Ivana Tezcan z Maratonstavu – 54:20.  

Pro hodnotnou cenu pro nejstaršího účastníka si stejně jako před rokem přijel Olda Šmída – 75 let za 64:23, vloni dal 59:32.

Tabulku počtu účastí vede s 45 starty Hugo Frýba. Druhá je s 34 domácí šedesátnice a antivaxerka, díky tomu přišla vloni o start, Hana Vacková – 94:34. Před ní doběhl Josef Krátký z Hvězdy – 90:16, který zde má 28 startů v řadě a je v tabulce čtvrtý. Třicet má legendární a nyní už neběhající náčelník Maratonstavu Karel Šklíba, který se přijel podívat.