Stále zvyšujeme objem tréninku, věnujeme mu víc a víc času. Teorie říká, že bychom měli růst, ale my pořád běháme a nic! Osobáky jsou stále stejné a my jsme z toho frustrovaní. Co je nejčastější příčinou této stagnace?

3 chyby, které děláme:

1, Nedostatek rozmanitosti

Nejrychlejší způsob, jak zastavit náš rozvoj, je absolvovat týden co týden stejně intenzívní trénink. A to nemluvíme o situaci, kdy jedinou změnou z týdne na týden je počet uběhnutých kilometrů. Naše tělo má rádo pestrost! Zahrňte do svého tréninkového plánu intervaly a tempové běhy, pokud se vaše výsledky stále nezlepšují.

2, Příliš mnoho maratonů

Mnoho běžců, když začnou běhat maratony, se na ně zaměří natolik, že zapomenou na existenci kratších vzdáleností nebo je dokonce začnou považovat za nevhodné. Mnozí z nich sotva dokončí jeden maraton, a už myslí druhý.

Pokud chcete zůstat na stejné úrovni a sbírat jeden maraton za druhým – není na tom nic špatného. Ale pokud chceme růst, tak běhat neustále maratony není optimální.

Měli bychom se zabývat po určitý čas v roce tréninkem a závody na kratší vzdálenosti.

Léto je dobrým obdobím přejít k tréninku na 5 nebo 10 km. Horké počasí nám nepomůže v dlouhých výbězích a dokonce i dlouhý závod, který trvá delší dobu, než za optimálních teplotních podmínek, může naše tělo dokonale vyždímat.

Máte-li čas se v létě věnovat přípravě na krátké vzdálenosti, začněte trénovat rychlost, vyplatí se vám to v rámci podzimního maratonu.

3. Nedostatek odpočinku

Moudří trenéři říkají, že každý z nás musí mít v průběhu roku fázi odpočinku, kdy si odpočinete od závodů nejen fyzicky, ale i psychicky. To nám umožní na chvíli zregenerovat své tělo a zároveň nás ochrání před vyhořením. Velmi častým jevem po tomto odpočinku je vstup čerstvé a nové síly do našeho těla včetně větší touhy i motivace.

Po delším odpočinku návrat neuspěchejte, „roztrénování“ by mělo trvat asi dva týdny. Ztratili jsme trochu na rychlosti, ale ne na výkonu. Po této fázi budeme schopni se rychle vrátit k dobrému tempu v tréninku i na závodech.

A co je nejdůležitější – pokud budeme trénovat po celý rok a rok co rok stále stejně, budeme nejen stagnovat, ale můžeme také vyhořet, dostaví se velká únava a místo potěšení bude pro nás běh utrpení.