Někdy je účast na neznámém závodě náhoda. Před třemi lety jsem vyjel na kultovní Zimní běh na Blaník do Vlašimi a pořadatel Vožického vytrvalostního běhu z Mladé Vožice na Táborsku, což je vlastně v sousedství Blaníku, Jindra Rataj u prezence rozdával pozvánky na jeho závod, mám ji schovanou do dnes. Vzal jsem si ji se slovy: „Třeba přijedu, i když to mám z ruky (cca 150 km), ale rád bych poznal něco nového.“ Opakovaně jsem zjistit, dal jsem si nejdříve 14 a později 7 km, že Vožický vytrvalostní běh je vždy perfektně připraven a nabízí běžeckou zábavu jak se říká pro celou rodinu.

Před hlavními běhy probíhají dětské závody a i menší děti se pak vydají na sedmičku. Rodiče si pak mohou dle svých schopností vybrat lehčí sedmičku nebo drsnější čtrnáctku. Vloni pořadatelé oddělili starty obou závodů a logicky první vyslali na trať čtrnáctkáře.

Oba závody mají společný nejnáročnější úsek, kterým je na třetím kilometru více jak půlkilometrové stoupání na vrchol, na němž je zřícenina hradu Šelmberk, součet stoupání je cca 70 metrů. Sedmičkáři to pak berou po jiné cestě z kopce do cíle, kdežto vytrvalce čeká seběhnutí z kopce terénem, následné kolečko a opět terénem zdolání vrcholu a do cíle mají pak obě trati i společný doběh, součet stoupání delší tratě je slušných cca 300 metrů. Vloni nejrychlejší ze čtrnácti kilometrů v závěru dokonce předběhli ty pomalejší ze sedmičky.

Zajímavostí závodů je i to, že obě tratě po startu vedou šusem z kopce, start je totiž na okraji města, takže i doběh závodu, cíl je půl kilometru od startu v místním sportovní areálu, má své grády.

Největší běžeckou osobností závodu byl v roce 2022 třetí muž v cíli. Nejlepší padesátník Jan Bláha který své největší úspěchy sbíral v barvách Českých Budějovic a nyní startoval za elitní běžecký tým AK Kroměříž. Jan Bláha je mimo jiné dvojnásobným republikovým šampionem v maratonu – osobák pod 2:18 a jednou vyhrál šampionát v půlmaratonu – 1:08, oba rekordní zápisy má právě z mistrovských závodů.

Dráhovou desítku dal pod 30 minut. „Myslím si, že kategorii spíše nevyhraji, místní borci jsou fakt dobří.“ Ale nakonec z toho bylo třetí místo celkově za 56:20, když dokázal porazit vítěze z roku 2020 Martina Pekaře, který skoro zopakoval svůj tehdy vítězný čas – 56:23.

Letos se 8. ročník Vožického vytrvalostního běhu uskuteční v sobotu 4. března a na stránkách závodu byla spuštěna online registrace – http://www.vozicky-beh.cz/ .