Jubilejní 10. ročník Kilpi 24 hodin na Lysé hoře 2023 (LH24) ovládl ultratrailový běžec Tomáš Štverák (tým The North Face CZ), který zdolal 12 závodních okruhů a obhájil tak vítězství z roku 2020. Na extrémní vytrvalostní závod do Beskyd nakonec dorazilo 600 účastníků a jejich připravenost prověřila nejen nová trasa.

Poslední lednový víkend letošního roku si pro fanoušky extrémních výzev naordinoval mrazivé počasí s občasným sněžením. Nejen s těmito podmínkami se nejlépe vypořádal pětadvacetiletý Tomáš Štverák ze Zubří a obhájil titul Mistra České republiky v zimním horském maratonu, neboť LH24 vyhrál také v roce 2020. „Cítím se dobře, ale strašně bere síly písčitý traverz pod Lukšincem. Uvidíme, jak to půjde dál,“ zhodnotil situaci Tomáš Štverák v polovině závodu po sobotní desáté hodině večer. A šlo mu to velmi dobře. Do nedělního rána nakonec zvládl vítěz LH24 2023 absol­vovat kompletních 12 okruhů (13,2 km), v nohách TAK měl 160 km s neuvěřitelným převýšením přes 10 000 metrů a stanovil rekord nové trasy. „Jsem strašně šťastný, ale brutálně unavený, terén mi bral hodně sil. Škoda, že trasa byla ušlapána až v posledním kole,“ řekl úspěšný obhájce titulu v cílovém depu na Hotelu Sepetná.

V kategorii žen si pro vítězství a také titul Mistryně České republiky v zimním horském maratonu doběhla Katka Klepáčová z Frýdku-Místku (tým Vzdát můžeš zítra TJ Slezan Frýdek-Místek) za 10 absolvovaných kol. Potvrdila tak aktuální skvělou sportovní formu. „Vzhledem k okolnostem, kdy jsem čtrnáct dní zpátky šla čtyřiadvaceti hodinovku na Ještědu a té regenerace tak nebylo moc, jsem s mým výkonem maximálně spokojená,“ řekla Katka v cíli. Je nutné dodat, že stejně jako LH24 2023, tak i nedávný závod u Liberce byl pro ni vítězný. Z důvodu startu na Ještědu se rozhodla o definitivní účasti v Beskydech až v pondělí před závodem. „Hangy jsem měla ráda, takže ty mi chyběly. Trasa byla ale jiná, v průběhu se měnila, což bylo fajn. Čím větší byla část závodu za námi, tím více se to ušlapalo a pak už byla cesta pohodová a lepší než v prvních kolech,“ zhodnotila vítězka novou trasu s tím, že krizový okamžik nastal v sedmém kole. „Začalo mě píchat koleno, takže jsem ode té doby ze seběhů brzdila a hlídala jsem si to,“ přiznala.

Hodnocení ředitele závodu

Oběma vítězům v cíli poblahopřál ředitel závodu Libor Uher. „To jsou sportovci, kteří zrají jako víno a myslím, že ještě neřekli své poslední slovo. Je na nich vidět ta vyzrálost. Stávají se z nich sportovní pojmy a výkony, které předvedli, jsou úžasné. Trať nebyla zdaleka optimální, protože v některých úsecích byl měkký podklad a ten bral závodníkům hodně sil. Vítězové svou kvalitu opět předvedli,“ řekl Libor Uher na adresu Tomáše Štveráka a Katky Klepáčové.

Ředitel závodu přiznává, že organizace LH 24 2023 nebyla vůbec jednoduchá a například u změny trasy panovaly obavy, že na stejném úseku se budou potkávat účastníci beskydského zimního extrému s běžnými turisty. „Musím poděkovat všem závodníkům za ohleduplnost nejen k sobě samým a dalších závodníkům, ale také k turistům, se kterými se na trase potkávali. Přestože byl jeden úsek pro závodníky identický v obou směrech, nezaznamenali jsme nějaký problém, incident či kolizi,“ těší Libora Uhra. „Bylo nesmírně obtížné po dvouleté pauze závod opět nahodit na koleje, ale jsem rád, že se to podařilo. Obecně je velmi složité organizovat zimní závod, ať už kvůli počasí, tak i kvůli zajištění bezpečnosti závodníků,“ dodává na závěr.

Kompletní výsledky z 10. ročníku Kilpi 24 hodin na Lysé hoře 2023 i jednotlivé aktuality jsou k dispozici ZDE.