Po loňském trochu rozpačitém ročníku Zimního běhu Hakl runu v Hradci Králové, u lesního rybníku Biřička, letošní pátý ročník vyšel pořadatelkám na sto procent. Navíc bylo krásné slunečné i když mrazivé nedělní počasí.

Před rokem hlavní favorité Drahomír Randa a Terezka Novotná, později česká šampionka v běhu na tři kilometry překážek, vyběhli z trati, následovala je většina startovního pole, a nebyli mezi absolutními vítězi.

Z pohledu diváka to čekání v cíli a přiběhnutí zcela neočekávaného vítěze byl také zážitek. Na následných akcích HaKi runu bylo vše ok a děvčata vyznačila trať těsně před startem a nebyl problém.

Tak tomu bylo i letos na Zimním běhu. Hlavní favorité a jedni z nejlepších běžců Královéhradecka tak potvrdili svoji roli. Drahomír Randa ze Stěžer u Hradce Králové, před týdnem druhý v Poříčanském jelitu, opět neměl soupeře na novém 7,6 km dlouhém lesním okruhu okruhu, 37 metrů stoupání si závoďáci dali v první půlce, kde byl navíc skok přes potok Biřička.

Po loňské zkušenosti zvolil Drahomír i jinou taktiku a po startu se nikam nehnal. Do poloviny trati se držel na druhém místě za vítězem mladíků do 35 let, cyklistou, Tomášem Coufalem.

„Ten borec za mnou pak nasadil takové tempo, že mi nedal žádnou šanci.“ Drahomír nakonec vyhrál zcela bezkonkurenčně v čase 25:53 minuty. Druhý Tomáš zapsal rovných 28. Třetí proběhl cílem další spolufavorit Václav Rohlík z AC Pardubice, vítěz 35 – 44 let, za 28:48.

V mladících byl druhý Petr Lacina ze Střezetic za 30:41 a třetí nejmladší účastník závodu, deváťák, Marek Vejběra z Hradce Králové za 32:41. Startoval i jeho tatík Jan Vejběra, který byl za 34:15 čtvrtý v nad 45 let, vyhrál zde Drahomír. Druhý Tomáš Kyncl z Holic zapsal 29:33. Navíc Eva Vejběrová byla v pořadatelském tý­mu.

V mladších veteránech zaujal výkon za mlada extraligového basketbalisty a nyní hlavního trenéra BK Vysoká nad Labem Pavla Novotného, který byl třetí za 30:57. „Letos jsem se po pauze rozběhal a rád bych zkusil v červnu Čertovskej ultratrail na 66,6 km v Hamru na Jezeře na Liberecku.“

Vloni díky v úvodu zvýšeným skutečnostem vyhrál veterány Luboš Jirásko ze Srchu. Letos dal 48:03 a za ním následovali další běžecké legendy a nejstarší účastníci akce – Milda Bajer z Pardubic, ten přijel omylem závodit už o 24 hodin dříve, – 48:23 a Zdeněk Petržílek ze Slatiňan, ten si dal v sobotu náročný běh do vrchu u Chotěboře, – 48:28. „Tam to byla spíše chůze, tady jsem si krásně zaběhal.“ Kámošům o parník unikl další šedesátník a očividně vyběhaný Jirka Sedlák z Přelouče – 43:49.

Soutěž žen vyhrála ve stylu start cíl padesátnice Taťána Metelková, která dorazila stejně jako Drahomír na kole. Žije v nedaleké hradecké čtvrti Malšovice. Celkově byla za 30:10 pátá, a to navíc v polovině závodu, kde se běželo přes kilometr po lesní asfaltce spadla na zasněženém ledu. Táňa je známá svým úprkem z bedny, ale tentokrát si další bedničkářky vyžádaly její delší přítomnost, aby měly skutečně kvalitní památku na závod. Na foto druhá Lenka Málková z Pardubic za 42:21 a třetí Radka Nováková za 44:15.

Celkově druhá byla stejně jako její partner vítězka mladých ženy a také úspěšná bikerka Karolina Bergerová za 34:29. Mladší veteránky vyhrála Veronika Dvořáková za 35:42.

V cíli dostal každý medaili závodu a byl připraven teplý čas s buchtami a kdo chtěl mohl si ho vylepšit rumíkem. Start byl v jedenáct a v pravé poledne, v cíli byli všichni, začalo vyhlašování výsledků a ocenění nejlepších závodníků.