Diváci prý mohou na blížící se olympiádě doufat, že budou slavit olympijské medaile „svých“ sportovců s třetinkou piva „jen“ za £ 4.20, v přepočtu tedy za více než 230 Kč za pintu (0,568l), říkají pořadatelé.

Bary na oficiálních místech her budou účtovat za malý džbánek červeného vína £ 4.80 (154 Kč). Návštěvníci, kteří mají rádi tradiční britskou kuchyni, ​​si musí připravit za tresku s hranolky nejméně 8 liber (255 Kč).

Londýnští organizátoři, kteří publikovali ukázkové menu, včera tvrdili, že ceny jsou „více než srovnatelné“ se stravovacími náklady na jiných sportovních akcích.

Reakce veřejnosti byly však méně shovívavé, na Twitteru mnozí popisují toto oznámení jako šokující.

Odhadem se podá divákům v průběhu her celkem ve 40 lokalitách 14 milionů porcí jídla.

Paul Deighton, generální ředitel organizátorů Londýna 2012, řekl, že pořadatelé „šli do krajnosti“ a našli „vysoce kvalitní, chutné jídlo, nejlepší v Británii“.

„Věříme, že naše ceny jsou více než srovnatelné s podmínkami na jiných velkých sportovních akcích, které jsou v důsledku dočasného charakteru často dražší než hlavní třídě ve městě,“ řekl britskému listu The Telegraph.

330ml láhev Heineken ležáku bude na hrách stát 4.20 liber (135 Kč), což činí v ekvivalentu cenu £ 7.23 za půllitr. To je více než dvojnásobek celostátní průměrné ceny 3,17 liber (102 Kč) za půllitr piva.

Diváci budou platit £ 2.30 tj. 74 korun za 500 ml láhev Coca-Coly a 64 korun za šálek čaje.

Čtyřčlennou rodinu vyjde oběd podle organizátorů na £ 40, což v přepočtu dělá necelých 1300 Kč.

Diváci si budou moci vzít na hry i vlastní jídlo v lehkých taškách, přenosné chladicí boxy budou zakázány. Návštěvníci budou mít také zakázáno přinášet si vlastní alkohol.

Olympijské menu budou připravovány s důrazem na mezinárodní a multikulturní charakter události, např. kuřecí maso s kari nebo třeba asijské nudlové pokrmy budou nabízeny vedle tradičních britských favoritů jako jsou například čajové pečivo a ovesná kaše.