Dříve bylo tahounem běhů mimo dráhu na Chotěbořsku Turbo Chotěboř včele s Jirkou Novotným, dělali vše na turbo, a dokonce zde pořádali Chotěbořský běžecký pohár pod heslem během proti sociálně patologickým jevům, hlavním partnerem akce byl jeden přespolní pivovar. Pověstný byl třeba jejich silniční závod 10 mil Chotěbořskem, škoda, že to zde skončilo.

Aktivita se nyní přenesla do okolních obcí, kde se chytil zimní Železnohorský pohár v běhu do vrchu. A většina pořadatelů se pustila i do dalších samostatných akcí. Tak tomu je i v Malči. Vedle běhu do vrchu, dle mě nejnáročnější závod seriálu, uspořádali v roce 2022 první ročník Krosu okolo Malče.

Hlavní závod, který se letos běží v sobotu 18. března, má třináct kilometrů a součet stoupání téměř tři sta metrů. Před rokem byla absolutní vítězkou závodu naše elitní vytrvalkyně. Petra Kotlíková z Humpolce, která poté v dubnu v osobáku vybojovala ve čtyřiceti letech bronz na republikovém šampionátu v půlmaratonu v čase pod 1:20 hodiny.

Péťa zatím letos není mezi přihlášenými, registrace za výhodnější startovné je do 17. března na http://malectym.cekuj.net/propozice/ . Ale nechybí třeba další výborná vysočinská vytrvalkyně a vítězka posledních ročníků Železnohorského poháru Olga Krčálová z Polné, která byla vloni celkově na 11. místě a na pak v červnu získala také bronzovou medaili, a to na republikovém šampionátu v ultratrailu na trati 66,6 kilometru.