Také letos na Rohálovskou desítku, kterou se svým organizačním týmem pořádal bývalý přední český maratonec Ondřej Němec, přijala pozvání zajímavá sportovní osobnost.

V Prusinovicích v minulosti už byli například atleti Šárka Kašpárková, Taťána Netoličková-Kocembová, Imrich Bugár, Jiří Sýkora, Karel David, fotbalista Pavel Srníček, nebo kreslíř Petr Urban. Pobyt v obci s 1200 obyvateli si pochvalovala i držitelka 17 světových rekordů ve skoku o tyči a čtvrtá žena na olympiádě v Sydney v roce 2000 Daniela Bártová. V roce 2018 tam přivítali účastníka pěti olympijských her stolního tenisu Petra Korbela.

O rok později si pobyt v Prusinovicích užíval bývalý reprezentant, čtyřnásobný král prvoligových střelců a držitel 12 českých fotbalových titulů Horst Siegl. V únoru 2020 byl čestným hostem a zároveň také aktivním účastníkem halový mistr Evropy v atletice v roce 2015 v běhu na 1500 metrů Jakub Holuša.

V loňském roce se v Prusinovicích líbilo držiteli dvou olympijských medailí ve veslování, stříbra z Mnichova v roce 1972 a bronzu z Montrealu v roce 1976 Oldřichovi Svojanovskému.

V roce 2003 tamní závod absolvoval v dresu Maratonstav Úpice tehdejší premiér Vladimír Špidla. V stejném roce si ho zaběhla i součastná poslankyně v Evropském parlamentu Michaela Šojdrová. Letos byla čestným hostem a startérkou závodu bývalá skvělá reprezentantka Československu ve vrhu koulí, mistryně světa v roce 1983 v Helsinkách, atletka Helena Fibingerová.

Kdo Vás pozval do Prusinovic?

Těsně před závodem mě kontaktoval můj dlouholetý atletický kamarád Ondřej Němec, který je duší Rohálovské desítky.

Jak se Vám v Prusinovicích líbilo?

Velmi. Líbilo se mi, že jsou Prusinovice obklopeny Hostýnskými vrchy. Po závodu jsem si tuto obec ještě celou projela autem. Nadchlo mě, že jsou v ní dva kostely.

Co říkáte na organizaci závodu?

Organizace a úroveň závodu mě příjemně překvapila. Obdivovala jsem obrovské nasazení všech pořadatelů a pomocných složek i prusinovického pana starosty Zbyňka Žákovského.

Jak se Vám líbila trasa Rohálovské desítky?

Také trasu jsme si celou projela. V Tučapech byla do kopce. Podobně po obrátce těsně před cílem v Prusinovicích. Byla dost náročná.

Co říkáte atmosféře kolem závodu?

Sportovní atmosféra v Prusinovicích mě úplně dojala. Zejména, když jsem viděla, jak všichni účastníci hlavního závodu i děti ve svých závodech k nim přistupují zodpovědně. V Česku je spousta běžeckých i atletických závodů, ale ten v Prusinovicích mě zaujal natolik, že jsem místním pořadatelům do budoucna slíbila pomoc se zajištěním finanční podpory pro tuto akci.

Co Vás ještě v Prusinovicích zaujalo?

Všechno. Skvělé uspořádání závodu i vytvoření zázemí pro hosty, které si nezadalo v ničem s velkými atletickými akcemi.

Jak se Vy momentálně udržujete v kondici?

Vzhledem k tomu, že část týdne trávím v Praze, kde působím jako prokuristka ve společnosti Česká atletika a jezdím velké vzdálenosti autem, tak tyto cesty kompenzuji během o víkendu. Někdy si jdu zaběhat také v týdnu.

Sledovala jste halové Mistrovství Evropy v Istanbulu?

Samozřejmě. Ale jenom v televizi. Chystám se však navštívit všechny mistrovské akce Českého atletického svazu.

Na co sportovního se v roce 2023 těšíte?

Na atletické mistrovství světa v maďarské Budapešti, které se koná v srpnu.

Vrátíte se ještě někdy do Prusinovic?

Pokud budu pozvaná, tak ráda. Hlavně proto, že se budu pro místní pořadatele a jejich Rohálovskou desítku snažit sehnat podporu a finanční prostředky.