Deset ročníků a sedm výher Ondřeje Fejfara. Trail Praha, kopcovitá desítka na Petříně, mu zkrátka patří. I když teď běžel jen dva týdny po nepříjemné operaci… V probouzejícím se jaru si premiéru letošního Trail Running Cupu užilo přes dvě stovky běžců.

Vinou terénních úprav nahoře u lanovky museli pořadatelé na poslední chvíli ještě lehce upravovat trať. Pětikilometrový okruh vedl povětšinou po asfaltových nebo dlážděných stezkách, jen zčásti v terénu. Vedle známých úseků s výhledem na Pražský hrad nebo okolo jezírka v Kinského zahradě přinesl i nové pasáže s průběhy Hladovou zdí, ale hlavně… Byl zase hodně náročný, kopcovitý, ale celý běhavý. Jen to poslední schodiště přineslo výzvu: Dám to nebo ne? Skvělý prolog skutečně horské sezony.

„Mám měsíční manko, musel jsem na plánovanou operaci, ale rozbíhám se,“ říkal Ondřej Fejfar v cíli. Tratí proletěl na špici sám za 39:25, o tři minuty horší než loni, ale okruh byl těžší. Při absenci jeho zdejšího hlavního vyzyvatele Tomáše Macečka se rovnocenný soupeř nenašel. „Ale je to lepší a lepší. Za týden mě čeká třicítka ve štafetě v polských Krkonoších, pardubický půlmaraton půjdu z přípravy a směřuju k pražskému maratonu,“ dodal Fejfar, který dorazil i s manželkou Julií. Ta se držela statečně, skončila osmá (56:38).

Elitní stupně vítězů doplnili Philippe Colas (41:57) a Jan Friček (43:25), zastupující hlavní účastnické proudy. Ten první mezinárodní, Trail Praha přivábil běžce ze 14 zemí 4 kontinentů! Ten druhý pak věrný, stále početnější skupinu těch, kteří objíždějí pravidelně všechny závody. „Jsme samozřejmě rádi za oba, ale moc si vážíme hlavně těch, kteří se k nám vracejí a tím oceňují, co děláme,“ potěšilo ředitele závodů Martina Dvořáka.

Až na třetí pozici absolutního pořadí se protlačila nejlepší žena Jana Pekařová (43:13). „Moc se mi to líbilo, dva kluci se a mě tlačili, ale nemohla jsem je přece pustit,“ vyprávěla 21letá studentka fyzioterapie z Turnova a výborná orientační běžkyně. „Běhám většinou kratší závody, tak do pětky, ani jsem nečekala, že to bude takhle náročné,“ prozradila. „Neznám ji, ale běžela výborně, nestačila jsem na ni,“ jako by se omlouvala obhájkyně prvenství Eugenia Boffo (48:10), italská vědkyně, pracující na stáži na ČVUT. Třetí skončila Jana Němcová (49:53), taktéž ještě velmi čestně v první dvacítce mezi všemi.

Možná nejzajímavější cestu na závod absolvovala Roza Muchambetova z Kyrgyzstánu, která pracuje jako manažerka Calvina Kleina v Amsterdamu. Do Prahy přijela na týdenní výlet, ale závod byl jasnou součástí jeho itineráře. „Hodně jsem vyrážela po pamětihodnostech, jedla a pila, takže příprava ideální nebyla. Ale z hotelu na Smíchově jsem chodila pěšky do centra. Ale závod byl nádherný, i když trať opravdu těžká,“ ocenila dáma ze země, pyšnící se i sedmitisícovkami… Na cestu domů se posilnila hutným cílovým zeleninovým vývarem a jedním pivkem.

Doprovodnou pětku vyhrál Josef Rendl (20:30), trenér Běžecké školy Prahy 4, ve své premiéře na této trati. Ještě před startem zvažoval i desítku, vyrazil hodně zostra a po prvním kole mu převýšení stačilo… Kratší distance se těší stále větší oblíbenosti. Běhalo tu taky hodně dětí.

Jarní double, kombinaci silniční desítky v Pečkách před týdnem a terénní desítky na Petříně, vyhrál Rafael Onzi z Brazílie (součet časů 87:38), ačkoliv ani v jednom nebyl z obojživelníků nejlepším, těsně před svým parťákem Františkem Bidlem (87:52) a veteránem 60+ Vladimírem Vacardou (88:24). Mezi ženami zvládla dvojboj nejlíp Jana Matyášová (96:26) z Ústí nad Orlicí, také zasloužilá běžkyně 55+.

Příštím podnikem Trail Running Cupu bude Brdský půlmaraton (a desítka) z Kytína 27. 5. Ještě předtím zve pořadatelský tým na novou přátelskou a pohodovou Krčskou 4 ve všední den 20. 4.