Druhý ročník Krosu okolo Malče, obec u Chotěboře na Vysočině, přitvrdil v kvalitě mužského startovního pole. Vloni byla absolutní vítězkou závodu letos absentující česká elitní půlmaratonkyně Petra Kotlíková, která tehdy zapsala 55:39 a následně byla třetí na domácím šampionátu v půlce v Pardubicích (letos se běží 15. dubna). Vloni druhý Vladimír Zadina byl letos v čase pod hodinu celkově osmý.

Drobná, dalo by se říci kosmetická změna proběhla na výborně označené 13 kilometrovém většinou krosovém okruhu, lesní a polní cesty a dost bylo běhu po loukách, až v poslední čtvrtině. Navíc v polovině byla osvěžovačka, která fakt přišla k duhu.

Letos Kros okolo Malče ovládli veteráni a celkový vítěz byl dokonce padesátník. Od startu spolu běželi jihlavský orienťak Jaroslav Vítek (na foto st. č. 31) a známý silniční běžec z Chotěboře Leoš Pelouch. Holt toho terénu bylo podstatně více tak se projevily Vítkovi kvality a vyhrál za 51:37, druhý ještě čtyřicátník Leoš dal 51:59. Celkově třetí byl nejlepší domácí závodník Michal Tomášek – 57:43. Tradičně aktivně se zapojil i ředitel závodu Leoš Pradáč, vloni byl celkově třetí a samo vyhrál svoji kategorii. Letos byl sedmý a druhým padesátníkem za 59:07.

Před rokem byla druhou ženou Olga Krčálová z Polné, vítězka nedávno skončeného Železnohorského poháru v běhu do vrchu, a letos potvrdila roli největší favoritky a vyhrála za 63:13, celkově na 13. místě. Druhá byla nejlepší mladá Johana Macková za 64:19 a celkově šestnácté místo. Třetí další čtyřicátnice a známá atletka Petra Dvořáková z Čáslavi – 66:25, před níž doběhl nejlepší šedesátník Jiří Berky za 65:24.

„Druhou ženu jsem neznala a ani na trati nezaregistrovala. Myslela jsem, že budu bojovat s Petrou, tu jsem vzala v prvním kopci na cca třetím kilometru závodu a za sebou jsem pak měla skupinku běžců, ale neměla jsem vůbec přehled kdo v ní je. Běžela jsem si to svoje a chtěla zaběhnout co nejlépe.“

Hlavní závod byl fakt tvrďárna a několik tvrďáků s tratí stejně jako vloni bojovalo přes 1,5 hodiny a i proto pořadatelé vyslyšeli přání běžců a udělali ještě pohodový šestikilometrový běh, který vyhrál Mikuláš Klusáček z SK Chotěboř za 27:21 a celkově v něm byla třetí nejspíše jeho sestra Johana Klusáčková ze stejného oddílu za 28:30.

A závěrečné slovo ředitele závodu : „Na vyhlášení jsem se ujistil, že pokud budeme ok tak další ročník bude! Opět okolo svátku Josefa. Měli jsme radost z omladiny, která přijela. Pro mě osobně byla poctou účast Vítka a Peloucha a samozřejmě dalších běžců, bez nichž by to nebyl závod. Poděkoval bych všem kdo mi pomáhali – sokolové, hasiči, fotografové, obec a kdo měl jakýkoliv úkol. Bez nich to prostě nejde!“