Již pátým rokem patřila první jarní neděle v Havířově běhu. Konal se zde „První Havířovský maraton,“ jehož součástí jsou všechny maratonské distance, a to maraton, půlmaraton a čtvrtmaraton, který je zařazen do Moravskoslezského běžeckého poháru. Na necelou stovku závodníků tak čekaly šotolinové okruhy v krásném prostředí přírodní památky Meandry Lučiny.

Krásné příjemné slunečné počasí dnes běžcům přálo, a tak nic nebránilo tomu, aby se všichni společně vydali zdolávat svou trať. V deset hodin dopoledne u „Kyvadla“ tak primátor města Havířov pan Josef Bělica závod odstartoval.

Nejprve se bojovalo na čtvrtmaratonské trati. Zde od začátku nejrychleji vypálil kupředu domácí závodník Stanislav Záleský regioRun Havířov, se kterým do 8 km nedokázal nikdo držet krok a vypadalo to, že si dnes v pohodě doběhne pro vítězství. V poslední fázi závodu ho však doběhnul Marek Škapa MK Seitl Ostrava a borci tak bojovali až do posledních metrů, kdy Záleský jeho atak ustál a v čase 40:34 zvítězil. Druhý Škapa finišoval o čtyři vteřiny po něm (40:38). Třetí pozici po celou dobu závodu až do cíle kontroloval David Wawreczka TJ Jäkl Karviná (42:35).

To mezi ženami se žádné drama nekonalo a s přehledem zvítězila stylem start-cíl Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (43:37) a obhájila tak loňské vítězství. Druhá doběhla Magdaléna Drastichová MK Seitl Ostrava (46:37) a třetí Kateřina Polášková AKEZ Kopřivnice (47:49).

Na půlmaratonské trati pěkně spolupracovala dvojice Tomasz Wróbel a Ondřej Dominik MK Seitl Ostrava, kdy nakonec více sil do finiše zůstalo Wróbelovi a v čase 1:25:04 zvítězil. Druhý skončil tedy Dominik (1:26:24) a třetí David Hanke AKEZ Kopřivnice (1:32:52).

Mezi ženami si pro vítězství doběhla Jaroslava Ježková NVPP Team (1:32:56), před druhou Martinou Mazáčovou AKEZ Kopřivnice (1:34:51) a třetí skončila Ivana Zbořilová BK SAK Karviná (1:39:44). Jako poslední se do cíle vraceli Maratonci. Nejrychlejší z nich byl Jiří Kabaja Milota Tea (3:08:04), pro stříbro si doběhl Josef Bielesz (3:16:27) a bronz bral Vojtěch Opočenský Die Mannschaft (3:23:51).

Na maratonskou distanci si dnes troufly pouze dvě ženy a to 1. Eva Kocichová (3:44:31) a 2. Jana Chylová Běžecký klub České spořitelny (4:16:46). Po ukončení všech závodů proběhlo v prostorách zámku Šumbark slavnostní dekorování medailistů, pro které byly připraveny tradiční uřehtané ceny od pivovaru Koníček, dárkové poukazy a stylové poháry s velikonoční tématikou.

Každý z účastníků obdržel pamětní medaili a mohl si pochutnat na zákuscích a chlebících s různými pomazánkami. Tečku za celým závodním dnem tak udělalo vyhlášení vítězů Moravskoslezského běžeckého poháru za rok 2022, na které čekaly pamětní plakety a parádní finanční odměny.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného