Letošní druhý závod Frýdecko-Místeckého běžeckého poháru se opět nesl ve znamení přespoláku. Konal se již 21. ročník Slezanského krosu. V úterním odpoledni za chladného a větrného počasí tak na všech 600 účastníků opět čekala okruhová travnatá trať v areálu stadionu TJ Slezan Frýdek-Místek.

Nejprve závodili benjamínci, přípravky a ml. žactvo, kteří měli závod v rámci krajského přeboru, a to na tratích od 220 m po 1000 m. Zde byli nejrychlejší: Sebastian Mika TJ Slezan Frýdek-Místek, Barbora Bieleszová TJ TŽ Třinec, Albert Schmida a Klára Havlíčková oba Atletika Poruba, Krystián Patrick Kučera AK SSK Vítkovice, Natálie Cudráková TJ Slezan Frýdek-Místek, Matyáš Bernatík TJ Slezan Frýdek-Místek a Nina Vodáková TJ TŽ Třinec.

Na starší žactvo, dorost a juniory čekala 2 km dlouhá trať a tou nejrychleji proběhli: Šimon Václavík a Viky Bartoňová oba TJ Slezan Frýdek-Místek, Filip Austera TJ Jäkl Karviná a Anna Václavíková TJ Slezan Frýdek-Místek. Na závěr se tak na svou trať vydaly nejprve ženy (3,6 km) a poté muži (5,4 km).

Mezi ženami hned na začátku uteklo zbytku pole trio závodnic Kateřina Krtková TJ Slezan Frýdek-Místek, Johana Bierská a Markéta Kašná obě TJ Jäkl Karviná. Tato trojice po celou dobu závodu pěkně spolupracovala a zhruba 500 m před cílem Kašná už svým skoro o dvacet let mladším soupeřkám přestala stačit a Krtková s Bierskou se jí trhly. Do závěrečných metrů tak nejvíce sil zůstalo Krtkové a v čase 14:35 si doběhla pro zlato. Čtyři vteřiny za ní finišovala stříbrná Bierská (14:39) a pro bronz si doběhla Kašná (14:52).

V kategorii mužů byl jasným favoritem Kuba Zemaník AK SSK Vítkovice, který předvedl „one man show“ a s přehledem si doběhl v čase 17:04 pro vítězství. Druhou a třetí pozici v průběhu celého závodu kontrolovali 2. Ondřej Kotásek TJ Slezan Frýdek-Místek (18:20) a 3. Filip Austera TJ Jäkl Karviná (18:33).

Po ukončení závodu proběhlo vyhlášení medailistů napříč všemi kategoriemi, na které čekala krásná medaile a koňské mazání a vitamíny od partnerů akce. Na závěr musím opět vyzdvihnout parádní organizaci a připravenost celé akce, a to díky všem pořadatelům ze Slezanu Frýdek-Místek.

Výsledky