Neskutečnou bilanci vzhledem k věku na Vysokomýtské půlce má Drahomír Randa (49 let) ze Stěžer u Hradec Králové. Poprvé zde hradecký Keňan startoval před dvěma lety a vyhrál v traťovém rekordu 1:15:31. Vloni svůj výkon vylepšil, 1:15:21, ale tenkrát to stačilo jen na druhé místo, vyhrál David Kaláb za 1:13:23. Letos se Drahomír opět zlepšil a byl zcela bezkonkurenčně první za 1:14:17.

Podtrženou jedničku tradičně zaslouží pořadatelé včele s ředitelem závodu a neúnavným moderátorem, půlmaraton umí kolem 1:40, akce Markem Harvanem. Vloni se termínově prali s půlkou ve Vysoké u Holic, která je letos v sobotu 29. dubna, před tím je ještě Pardubický vinařský půlmaraton 15. dubna. Odvážně šli vysokomýtští v roce 2023 do víkendu proti největší domácí masovce a odměnou jim byl poprvé beznadějně vyprodaný závod, na který dorazila i řada borců doslova z celé republiky. A měli i to pověstné štěstíčko, protože před startem i hustě pršelo, ale nakonec se spíše podzimní počasí umoudřilo a pro běh bylo i přijatelně.

Drahomír Randa letos marně hledal svého mistra. Od startu běžel první a o generaci mladší konkurence za ním jen vlála. „Soupeře jsem za sebou cítil asi do třetího kilometru, pak jsem běžel sám. Už se těším na příští ročník.“ Celý závod běžel druhý Michal Kubišta – 1:20:38, vítěz do 39 let. Po startu to s Drahomírem a Kubištou zkoušel nakonec celkově čtvrtý Jiří Kyral – 1:24:12. Naopak zezadu šel zkušený ultrák Pavel Pešek z Litomyšle a nakonec také sólo doběhl třetí za 1:22:43.

V soutěži žen byla hlavní favoritkou mladice s osobákem na půlce 1:26 Tereza Šedová z nedalekých Srubů, která jako juniorka v čase pod 39 minut vyhrála i Běchovice. Ale už v úvodních kilometrech bylo vidět, že není v optimální formě (1:33:08) a nad její síly bude v orienťáckém dresu pardubické Lokády startující reprezentantka Šárka Kulhavá – 1:30:07. Vloni dala traťák 1:28:02 Anetka Khýrová z BK Náchod, žije ve Dvoře Králové, která byla v roce 2022 v domácím mistrovství v půlce desátá za 1:22:53. Celkově na třetím místě běžela celý závod další žena do 39 let Erika Válková z Dolních Ředic ze stáje známého pardubického kavárníka Mildy Bajera. Erika dala 1:39:28, a to navíc o dvacet čtyři hodin dříve běžela závod na silniční osmičce, kde byla v zajímavé konkurenci, první Zavřelová z Němčic a druhá Dvořáková z Čáslavi, rovněž třetí. „Čekala jsem rovinu, ale to co mě na na trati čekalo se nedá ani popsat,“ uvedla Erika po závodě.

Po startu vede trať skutečně nádherným historickým centrem města a poté po cyklostezce do obce Hrušová, pak následují členitější pasáže, osmý až patnáctý kilometr závodu, vedoucí přes obec Pekla, doslova symbolický název, jde o nejtěžší úsek s nejnáročnějšími stoupáními, k obrátce v Cerekvici nad Loučnou. Součet stoupání je necelých dvěstě metrů.

Nej čtyřicátnicí byla za 1:44:06 Jaroslava Hurychová z Litomyšle. Tradičně doslova hvězdně jsou obsazeny padesátnice. V minulých ročnících je zde vyhrály třeba ostravská Iva Pachtová či vloni pražská Lenka Bayerová, ta byla letos pátá za 1:53:50. „Jeden z nejlepších závodů co znám,“ řekla v cíli.

Letos tuto kategorii vyhrála Katarína Třísková za 1:44:44, která o osm sekund porazila Ladu Grossovou. Třetí byla další známá borka z Prahy Dana Jiřičná za 1:48:48. Soutěž domácích běžkyň vyhrála Kateřina Diblíková za 1:48:12 a mejtské mládežníky Štěpán Rýz za 1:54:48.

Pro pořádek vítězové zbylých věkových kategorii. Padesátníky vyhrál Josef Štancl za 1:27:08 před domácím Karlem Kouřilem 1:29:49, nejlepším Mejťákem byl však mladík Ondřej Kozák za 1:29:14. Třetím padesátníkem byl loňský vítěz František Mařáček, který stejně jako v roce 2022 nad 1:30. Vysokomýtská ironmanská legenda Miroslav Rautenkranc, za rok bude šedesátníkem, byla sedmá za 1:36:42. V osmdesátých letech minulého století jeden z nejlepších domácích triatlonistů, který v roce 1988 byl třetím Čechem, který dal havajského Ironmana, tehdy za 10:45 hodiny. Rovněž v šedesátnících šla kvalita nahoru – první Roman Otta za 1:36:27.

A co po závodě řekl jeho ředitel: „Obávali jsme se počasí, ale bylo nakonec skvělý – zejména pro běžce Těší nás opakovaná účast běžců z minulých let, nejen hvězd, ale i takových držáků. Těší nás veliká účast běžců z Mejta – kolem 50, což je téměř čtvrtina pelotonu. Je to znát i v týdnech před půlmaratonem, zvýšená frekvence běžců ve městě se nedá přehlédnout. Pořádající Dobroběh z.s. se nevědomky stal propagátorem vytrvalostního běhu v Mejtě a v okolních obcích, zejména v Tisové, kde bydlí borec z Gomango – Bohumil Jirout – a zbláznil do běhu "půlku“ vesnice. Jsme letos v poháru D35, doufám, že jsme kamarádům z Vysockému půlmaratonu nasměrovali dost běžců, sami se tam z Mejta chystáme ve velké výpravě."