Již po sedmnácté patřila Bílá sobota v Jilešovicích na Opavsku Hasičskému velikonočnímu běhu, který je druhým z pěti běhů, který se zde koná a pro letošek byl zařazen jak do Moravskoslezského běžeckého poháru, tak do Prajzsko-Opavské běžecké ligy. Na všech 80 účastníků tak letos poprvé čekalo 8,5 km po nových cyklostezkách napříč Kozmickými loukami a okolo řeky Opavy, kde byla malá travnatá vložka. Start, cíl a zázemí bylo tradičně v penzionu Kamenec, okolo kterého si zazávodily i děti. Po desáté hodině poslal Starosta SDH Jilešovice na trať všechny běžce a běžkyně.

Hned po startu šel do čela závodu Vojtěch Bližňák Sokol Královské Vinohrady a až do cíle před sebe už nikoho nepustil a s přehledem si v čase 28:21 doběhl pro prvenství. Dvě minuty za ním doběhl dnes po celou dobu závodu druhý Matouš Vrzala AK SSK Vítkovice (30:15). To o třetí příčku svedli boj až do posledních metrů Polský borec Robert Antczak a Marek Škapa MK Seitl Ostrava, ze kterého v čase 30:53 vyšel vítězně právě Antczak.

Mezi ženami si pro zlato opět suverénně doběhla Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná (34:24). Stříbro brala Magdaléna Drastichová MK Seitl Ostrava (36:21) a bronz Zuzana Lippová SK Černé Plíce (38:47).

Po doběhnutí na každého v cíli čekala pamětní placka, koblížek, čaj, pivko či nealko a hlavně vynikající gulášovka, která v chladném počasí zahřála. Na vyhlašování vítězů už vykouklo i sluníčko a o dekorování medailistů se postaral jeden z nejlepších běžců v Československé historii Ivan Uvizl. Velké poděkování patří Jirkovi Brožovi a všem pořadatelům z řad SDH Jilešovice, že opět pro všechny uspořádali pěkný běžecký závod.

Výsledky

Fotogalerie Michaela Kašného