Za ideálního běžeckého počasí, letos navíc vůbec nefoukalo, se uskutečnil 28. ročník Běhu Lipovou alejí v Nymburce. Vítězové si navíc na desetikilometrové trati dali svoje nejlepší tabulkové časy.

První a poslední kilometr se běží na tartanové dráze. Pak vytrvalce čekají tři rovinatá asfaltová kola. Trať byla v roce 2012 úředně změřena a malinko prodloužena, aby měla skutečně deset kilometrů. Do té doby drželi traťový rekord dokonce dva borci – maratonský šampion Jan Bláha z Českých Budějovic (rok 2003) a dráhový šampion na pětce Lubomír Pokorný z Jičína (2004) – oba 30:34. Ženský traťák časem 34:58 drží z roku 2018 nyní naše přední vytrvalkyně Moira Stewartová, držitelka českého rekordu v půlmaratonu. V mužích zde v roce 2014 dal Vítek Pavlišta 30:50.

Letos od startu běžela na čele dvojice Roman Pazdera ze Sokola Kolín, vytrvalec, který se může pochlubit několika medailemi z českých juniorských a do 22 let šampionátů, a Jan Švadlenka z AC Mladá Boleslav. Borci spolu vydrželi v kontaktu až na tartanový ovál, běží se v posledním kilometru dvě kola, a v závěrečné dvoustovce měl více sil Pazdera – 32:00, v tabulkách měl silničních 32:35 z roku 2019. Druhý Švadlenka byl jen o sekundu pomalejší a překonal také svůj letošní březnový tabulkový osobák na úředně změřené, ale malinko členitější a navíc větrné, trati – 32:29.

Ono to po startu vypadalo, že Pazdera běží s šestinásobným vítězem a vloni druhým (32:53) čtyřicátníkem Jirkou Milerem, má stejný oddílový dres jako Švadlenka, ale ač přihlášen, letos Jirka chyběl. Asi proto nikoho nepřekvapilo, že vedoucí mladíky začal ještě na tartanu stíhat hradecký Keňan Drahomír Randa. V únoru si spolu dali běh v Poříčanech, kde byl Jirka o pár sekund lepší. Randa mladíky nedostihl, ale celý závod je měl na dohled a tento 49letý borec dosáhl vzhledem k věku a navíc v sólo běhu úžasného výkonu – 32:47. Za ním byla díra a celkově čtvrtý doběhl nejlepší padesátník Luboš Herel ze Sokola Kolín – 35:04, kterého stíhal další čtyřicátník Miloslav Pohl – 35:14. Druhým padesátníkem byl několikanásobný vítěz východočeské Velké ceny ve své kategorii František Buřil z Vidochova u Nové Paky, jehož čas 37:01 znamenal celkové čtrnácté místo.

Papírovou favoritkou žen byla Terezka Zuzánková z AC Turnov, která má ve své sbírce úspěchů osm let starou stříbrnou medaili z domácího šampionátu v maratonu v čase pod tři hodiny. Pár let jsem ji neviděl, založila rodinu, posunula se do kategorie nad 35 let, ale vypadá furt na dvacet let. Vyhrála ve stylu start cíl za 38:01, celkově byla šestnáctá, a i u ní šlo o nej tabulkový čas.

O druhé místo bojovaly další veteránky. Na devátém kilometru cukla druhá z kategorie 35 – 44 let Linda Černá – 42:06 vítězce nad 45 let, Ivě Kroužilové také z Kolína 42:16, vloni Iva dala za větrného počasí dokonce 41:22. Asi malinko více jsem nejen já očekával od celkově čtvrté a vítězce do 34 let Barbory Smolkové – 43:34. Asi to chtělo pošetřit před startem síly, místo těch fakt ostrých rovinek.

Pro pořádek šedesátníky vyhrál Vladimír Kára – 41:57 a nad 70 let Miloš Potužák z Bakova nad Jizerou – 49:06. Ženy nad 55 let Dana Sutterová z pořádajícího oddílu SKP Nymburk – 58:02.