Již po čtyřicáté v řadě za sebou přivítal v úterním pozdním odpoledni rozblácený les Důlňák ve Vratimově přes devadesát závodníků, aby poměřili své síly na 7,6 km dlouhé trati vedoucí z části po silnicích a z části po lesních cestách v již zmiňovaném lese. Jakubův lesní běh Důlňákem je jeden z nejstarších závodů mimo dráhu v Moravskoslezském kraji, který se nepřerušeně koná od roku 1984.

V půl šesté po vydatném dešti, který naštěstí před startem ustal, se tak všichni účastníci vydali zdolávat dvou okruhovou zvlněnou trať. Tempo celého závodu udávala vedoucí skupinka čtyř závodníků Krystian Zahraj TJ Slezan Frýdek Místek, Ondřej Szkandera AK SSK Vítkovice, Miroslav Mokroš a Marek Škapa MK Seitl Ostrava. Po prvním okruhu však Škapa začal pomalu ztrácet na zbylé tři závodníky a do boje o medaile již nezasáhnul. Po pátém kilometru na prvním místě běžící Zahraj špatně zahnul a připravil se o cenné vteřiny, ale soupeři jej v čas upozornili a naštěstí se vrátil zpět na trať a postupně i na vedoucí pozici, kterou až do cíle udržel a v čase 27:15 zvítězil, i když mu v závěrečných metrech dýchal na záda dnes druhý Szkandera (27:17). Třetí příčku obsadil Mokroš (27:22).

Mezi ženami šla od začátku do vedení dvojice Kateřina Krtková TJ Slezan Frýdek-Místek a Markéta Kašná TJ Jäkl Karviná. Po prvním okruhu však Krtková Kašné začala utíkat a s přehledem si doběhla v čase 30:02 pro vítězství. Kašná tak skončila v čase 31:22 druhá a pro třetí místo si doběhla Martina Mazáčová AKEZ Kopřivnice (31:54).

Po doběhnutí posledního závodníka proběhlo vyhlášení medailistů napříč všemi kategoriemi, na které čekaly tradiční peněžité odměny a voňavé dárky od Avonu. Poté se všichni mohli odebrat sice pořádně zablácení ke svým domovům, ale s pocitem dobře odvedené práce na tomto sice komornějším, ale pěkném závodě, který pro všechny s velkým srdíčkem již 40 let připravuje Zdeněk Fejgl. Tak za rok zase na Důlňáku!

Fotogalerie Michaela Kašného