Pardubický vinařský půlmaraton byl opět Českým mistrovstvím v půlmaratonu (21,1 km) a tým kolem pořadatele Oldřicha Bujnocha fakt umí. Po zcela propršeném pátku objednala ředitelka závodu Míla Kalinová na sobotu suprové běžecké počasí, občas i svítilo sluníčko a moc nefoukalo.

A ani nevadilo, že nedorazili všichni naši elitní závodníci, i bez nich to byly super zajímavé souboje. V závodě mužů vyhrál Jakub Zemaník z SSK Vítkovice za 1:06:59. „Běžel jsem jak bylo třeba a vyšlo mi to.“ Celkově byl sedmý, když první tři byli afričtí běžci běžící sólo, všichni to dali pod 63 a vítězný čas měl hodnotu 62:17 minuty.

Spolufavoritem českého mistrovství byl obhájce prvenství Jirka Homoláč z Univerzity Brno. Po prvním kole to vypadalo, že to (67:25) má ložené. Běžel v šampionátu první a navíc v pohodě mezi dvěma maďarskými závodníky. Náskok na Zemaníka měl dokonce čtyřicet sekund. Ale pak se děly věci.

„Na dvanáctém kilometru mě nějak seklo. Cítil jsem, že zpomaluji a když mě Zemaník po devatenáctém kilometru doběhl, neměl jsem ani sílu na to reagovat. Asi to bude i v hlavě, ale jsem super spokojený, že můj svěřenec vybojoval bronz,“ řekl mi Jirka v cíli. Ten šel první desítku za 31 minut, vítězný Keňan ji dal pod 29 minut.

Zajímavý byl souboj o třetí místo, o které po prvním kole bojovalo dokonce sedm závodníků. Nakonec uspěl oddílový kolega Jirky, kterého trénuje, Vojtěch Novák (68:43): „Jirka je můj velký vzor a jsem neskutečně šťastný, že jsem mohl trenéra takto potěšit. Do patnáctého kilometru jsem se spíše vezl. Pak někdo nastoupil a skupinka se natáhla, ale za chvíli se dost zpomalilo. Nebylo na co čekat a šel jsem do toho a kupodivu mi to vyšlo.“

Soutěž žen vzhledem k osobákům měla dvě favoritky. Vloni druhou Gabrielu Veigertovou z Jičína a Valerii Soukupovou, ta ho měla nejlepší a to dokonce pod 1:16 hodiny, ze Studence, ale té závod vůbec nevyšel a doběhla na celkovém 11. místě. Na další medaile mělo být několik adeptek, mezi nimiž byla i Eva Filipiová ze Šumperka, startující za Olymp Brno (na foto ihned po doběhu). Eva nedávno dala maraton pod tři hodiny a byla před startem zcela v pohodě. „Ráda bych běžela kolem 1:22 a pokud by to šlo k 1:20 bylo by to super a lépe, teda pod 1:20, to asi nedám.“

Po prvním kole vedla jasně Gábina, ale bylo vidět, že ztrácí kontakt s dvěma muži. Za ní byla na pohled v pohodě běžící Eva (1:19:45): „První kolo jsem šla na pohodu a v druhém jsem se do toho opřela a samotnou mě překvapilo, že jsem celkem v pohodě Gábinu ke konci závodu doběhla a šla i před ní. Je to můj první mistrovský titul a jsem hrozně šťastná.“ Druhá Gábina Veigertová dala 1:20:01 a třetí byla asi i překvapivě Barbora Lučanová z Nového Jičína za 1:21:04.

Do vyhlašované absolutní desítky se probojovala na desátém místě padesátnice Lenka Jančaříková z Brna za 1:23:01. K půlstoletí věku se jistě blíží i legendární Petra Kamínková z Olomouce – sedmá za 1:22:24. Na prvních dvou absolutních místech byly zahraniční závodnice – vítězka dala 1:13:07.

Jak už je v Pardubickém vinařském půlmaratonu tradicí každý závodník dostal ve startovním balíčku láhev kvalitního vína a tričko závodu. V cíli pak na borce čekaly doslova pověstné lukulské hody a samo krásná medaile závodu.

Zaujal i mě i vytrvalec uzavírající výsledkovou listinu. Na 923. místě je šedesátník Miroslav Kučera z Debře, který půlmaraton dal rychlou chůzí za 3:04:21.

Výsledky